Bilvask uden bøvl

Bilvask uden bøvl

Bilvask uden bøvl

14. 3. 2018

Et par ting, du med fordel kan have styr på, før du kører din ŠKODA ind i bil-brusenichen.

Vaskehallen er den nemme løsning, når man ikke orker at stå med spand og svamp selv. Men der er alligevel et par ting, du med fordel kan have styr på, før du kører din ŠKODA ind i bil-brusenichen.

BLIV KLAR TIL VASKEHALLEN

Vejsalt om vinteren, insekter om sommeren og skidt og snavs året rundt – uanset årstiden er der mange grunde til at vaske din bil. Og ikke kun af hensyn til din ŠKODAs udseende. Indgroet snavs skader lakken og kan på sigt lede til rust. En god huskeregel er, at du bør vaske din bil cirka en gang om måneden, medmindre den er usædvanligt beskidt. Vasker du den oftere, slider du unødigt på lakken, som til gengæld ikke tager skade af, at der ligger et lille lag snavs på den. Du kan enten finde spanden og svampen frem selv, eller du kan køre i en vaskehal. Gør du det sidste, er her et par tips til, hvordan du sikrer, at du får mest ud af vaskemaskinen til din bil.

KLARGØR BILEN

Vi starter med det åbenlyse: Vær sikker på, at døre, vinduer og soltag er helt lukkede. Det er kun ydersiden af din bil, der skal vaskes. Børsterne og blæseren i vaskehallen kan bøje en antenne, så har din bil sådan en, skal du skrue den af først. Afhængig af om du har elindfældbare sidespejle eller ej, skal du køre eller folde dine sidespejle ind for at minimere risikoen for, at maskinen skubber dem forover. Du afmonterer naturligvis også tagbøjler og tagboks, hvis du kører rundt med dem på.

INSEKT- OG FÆLGRENS

Vaskehallen er ikke perfekt, og den har svært ved at klare de mest fastgroede pletter. Så har din bil indtørrede fugleklatter, kan du med fordel vaske dem af først. Om sommeren kan insektrens gøre underværker mod de størknede kryb. Vaskehallen har også svært ved at vaske fælgene helt rene. Så vil du have alufælge, der skinner, kan en omgang fælgrens være nødvendig, og under alle omstændigheder er det en god idé at give dem en tur med børsten, inden selve vaskehallen. Både fælgrens og insektrens kan købes hos din lokale ŠKODA-servicepartner.

PÅ MED POSERNE

Mange vaskehaller har poser til dine viskere. De er der, for at beskytte dem mod børsterne. De kan nemlig gribe fast i viskerne og bøje dem eller skubbe til dem, så deres vinkel på ruden bliver skæv. Det beskytter posernes glatte overflade imod. Så på med poserne for en sikkerheds skyld.

VALG AF VASKEHAL OG VASK

I de senere år har de fleste vaskehaller skiftet nylonbørster ud med skumbørster, da de er mere skånsomme for lakken. Så vælg en vaskehal med skumbørster. Når du skal vælge vask, skal du undgå programmer med voks og forsegling. Det kommer ikke ordentligt ind i krogene, så det er spild af penge, og hvis lakken har brug for en opfriskning, kræver det stadig håndkraft – beklager. Mange vaskehaller har ‘årstidens vask', der typisk inkluderer insektrens om sommeren eller undervognsskyl af hensyn til vejsalt om vinteren. I begge tilfælde gør vaskehallen, hvad den kan, men vil du være sikker på resultatet, skal du gøre det i hånden. Nogle vaskehaller giver dig mulighed for selv at styre højden på børsterne fra konsollen udenfor, og det kan være en god idé, hvis du har tagræling, for børsterne styrer efter taget, og det kan betyde, at tagrælingen får en hård rengøring. Det samme gør sig gældene, hvis bilen har hækspoiler.

EFTERBEHANDLING

Efter vasken skal antennen skrues på igen, og sidespejlene foldes ud. Selve spejlene er ikke blevet vasket, så det kan du med fordel gøre med en fiberklud. Vandet fra vaskehallen kan trænge ind til gummilisterne i dørene og bagklappen. I de kolde måneder kan det medføre, at dørene fryser fast, så tør gummilisterne grundigt af, og giv dem eventuelt lidt silikone for at forhindre fastfrysninger i det hele taget. Hvis din ŠKODA har nøglehuller, kan vandet også trænge ind her og fryse dem. Det forhindrer du med et smule låseolie. Dine bremser har fået vand, så træd på bremsen et par gange for at få det ud, så din ŠKODA bremser optimalt, når du kører videre. Læs også om bilvask og -pleje i afsnittet 'Rengøring og pleje' i din ŠKODAs instruktionsbog.

Seneste nyheder

Alle nyheder