En bil betalt af arbejdsgiveren lyder som en god ide, men du bør gribe lommeregneren, før du siger ja. Glæden ved at køre i en fabriksny bil er et godt argument for at takke ja, men du bliver beskattet af en firmabil, og derfor kan det ikke nødvendigvis svare sig økonomisk for dig. Det afhænger bl.a. af bilens værdi og dit private kørselsbehov.

Hvad er en firmabil?

En firmabil er en bil, som du også kører i privat, og som er stillet til rådighed for dig af din arbejdsgiver. Bilen er et gode, og det skal du betale skat af. Hvor meget du skal betale i skat, afhænger ikke af, hvor meget du bruger bilen privat. Det afhænger i stedet af bilens værdi – det er den, du bliver beskattet af. For nye firmabiler er værdien og dermed beskatningsgrundlaget den samme som nyprisen. Dog bliver du altid beskattet af minimum 160.000 kr. Bilens værdi op til 300.000 kr. beskattes med 25 procent, og bilens værdi over 300.000 kr. beskattes med 20 procent. For en ŠKODA SUPERB 2.0 TDI 150 hk DSG Business, der som ny firmabil har et beskatningsgrundlag på 309.713 kr., betyder det, at den årlige værdi, man bliver beskattet af, er 76.943 kr. ekskl. miljøtillæg. Det samlede beløb bliver lagt til din bruttoløn, som således bliver forhøjet med 6.914 kr. om måneden, når man medregner miljøtillægget. Miljøtillægget svarer til bilens årlige grønne afgift med et tillæg på 50 procent. ŠKODA SUPERB 2.0 TDI 150 hk DSG Business har en årlig grøn ejerafgift på 4.020 kr.

Hvad det præcist medfører for dig og din økonomi, afhænger af din trækprocent, ligesom det også er værd at nævne, at beskatningsgrundlaget reduceres til 75 procent af nyprisen, når bilen bliver 3 år gammel – dog stadig med en minimumsbeskatning på 160.000 kr.

FIRMABIL - KAN DET BETALE SIG?

Om en firmabil er en god idé for dig, kommer an på dit kørselsmønster. Hvis du kører mange kilometer i privat regi, er den som udgangspunkt en god idé. Da det er bilens værdi og ikke brugen af den, du bliver beskattet af, bliver hver kilometer billigere end den forudgående.

Kører du ikke så mange private kilometer, men mange kilometer i arbejdsregi, får du sandsynligvis allerede en skattefri kørselsgodtgørelse for kørsel i privat bil (satsen for 2021 er 3,44 kr. pr. km) op til 20.000 km pr. år og derefter 1,90 kr. pr. km, som du ikke kan få med en firmabil. Godtgørelsen betyder, at det som hovedregel ikke kan svare sig for dig at anskaffe en firmabil, men at det bedre kan betale sig at køre i privat bil, modtage godtgørelsen og ikke lade dig beskatte af en firmabil.

 

SE ŠKODA SOM FIRMABIL

Ofte stillede spørgsmål om firmabiler

• Hvilke firmabiler har ŠKODA?
På det danske marked har ŠKODA pt. følgende firmabiler: ŠKODA SCALA, ŠKODA OCTAVIA COUPÉ, ŠKODA OCTAVIA COMBI, ŠKODA OCTAVIA IV COUPÉ (Plug-in-hybridbil), ŠKODA OCTAVIA IV COMBI (Plug-in-hybridbil), ŠKODA SUPERB COUPÉ, ŠKODA SUPERB IV COUPÉ (Plug-in-hybridbil), ŠKODA SUPERB COMBI, ŠKODA SUPERB IV COMBI (Plug-in-hybridbil), ŠKODA KAMIQŠKODA KODIAQ og ŠKODA ENYAQ IV (Elbil SUV). Du kan se ŠKODAs udvalg af firmabiler online.

• Hvad kendetegner en firmabil?
En firmabil er en bil, som du også kan køre i privat og som typisk er stillet til rådighed for dig af din arbejdsgiver. Der skal betales skat af bilen, og det afhænger bl.a. af bilens værdi.

• Hvad skal man overveje ved firmabiler?
Det kan oftest være svært at vurdere om man skal takke ja til en firmabil. Det man bl.a. skal tag med i regnestykket er kørselsmønsteret, hvis du f.eks. kører mange kilometer i privat regi, så kan det i de fleste tilfælde være en god idé at takke ja til en firmabil.