Hvad er en crossover?

Kamiq er Škodas første crossover. Dermed er der føjet endnu en biltype til Škodas modelprogram, som også omfatter mikrobil, minibil, hatchback, stationcar og SUV. Af de biltyper minder en crossover mest om en SUV, hvis tre bogstaver er en forkortelse for Sport Utility Vehicle. Tilsvarende bliver en crossover også kaldt for en CUV, hvis tre bogstaver er en forkortelse for Crossover Utility Vehicle. Slægtskabet kommer til udtryk ved, at de begge har øget frihøjde. Dermed får du en nemmere ind- og udstigning, og du får et godt udsyn i trafikken, fordi du sidder højere over vejen.

Kører som en personbil

Øget frihøjde er også godt, hvis du kører i terræn, så sten og andet ikke skraber mod bunden. Men hvor en SUV til en vis grad kan køre offroad, er en crossover ikke skabt til at køre offroad. Ligesom en personbil er den bygget til at køre på almindelig vej. Bl.a. fordi den som regel ikke kan fås med firehjulstræk og de tilhørende assistentsystemer til offroad-kørsel. I det hele taget har en crossover de samme køreegenskaber som en personbil, selvom den er en anelse mindre dynamisk i sving, fordi den øgede frihøjde også hæver tyngdepunktet.

Nem at parkere

Altså ligner en crossover en SUV, men kører som en som en personbil. Men hvilken slags personbil taler vi om? Det er ofte minibilen eller mellemklassebilen. Altså en bil, der er på størrelse med Škoda Fabia eller Škoda Scala – eller cirka midt i mellem, som Kamiq er. Det betyder, at en crossover er en kompakt bil, som er nem at parkere – og at finde parkeringspladser til i byen. Men det betyder også, at selvom en crossover er mere rummelig end en minibil, er der andre biltyper, som giver dig mere plads til bagage – f.eks. en stationcar. En crossover er derfor en velegnet bil til en familie med mindre børn eller til et midaldrende par, hvor børnene er flyttet hjemmefra.

Signalerer aktiv livsstil

Men hvorfor så vælge en crossover i stedet for en minibil? Bortset fra fordelene med nemmere ind- og udstigning og godt udsyn til trafikken handler det om det om personlig smag og ‘signalværdi’. En crossover har et design som en SUV og signalerer dermed en aktiv livsstil med sport og naturoplevelser. Hvor aktiv man så er, er op til en selv ..