Lige nu er der meget fokus, hvor og hvor hurtigt du kan oplade din elbil, når du er på langtur, fordi den nuværende generation af elbiler har kortere rækkevidde end brændstofbiler, ligesom det tager betydeligt længere tid at oplade en elbil end at tanke en brændstofbil. Men udviklingen går lynende stærkt – f.eks. har ENYAQ iV en rækkevidde på over 500 km (WLTP), og batteriet kan hurtiglades til 80 procent på 37 minutter. Hvor ofte kører du over 500 km på en dag?

Ladeboks til elbil hjemme

Forestil dig, at du har din egen ‘tankstation’ hjemme i form af en ladeboks, hvor du om aftenen sætter din elbil eller plug-in-hybridbil til opladning, så den næste dag er opladet og køreklar. Faktisk vil der kunne gå dage mellem, at batteriet skal lades op, efterhånden som elbilernes batterikapacitet bliver større – selvfølgelig afhængigt af dit kørselsbehov.

Clever passer til dig, uanset om du vil oplade din el- eller plug-in hybridbil hjemme via en ladeboks eller ude på Clevers ladenetværk.

Ved køb af en ny el- eller plugin-hybridbil fra ŠKODA, har du mulighed for at tilkøbe en installation af Clevers ladeboks, når du samtidig bestiller et Clever Unlimited-abonnement. Med abonnementet har du adgang til Danmarks største ladenetværk.

Læs mere om opladning med Clever

Elbil ladestationer og ladestandere

Men hvor oplader du så din elbil, når du ikke er hjemme, men har brug for opladning? Det gør du ved en af de mange offentligt tilgængelige ladestandere og elbil ladestationer i form af hurtigladestationer, lynladestationer, som findes i det meste af Danmark.

Alene ladeoperatøren Clever har cirka 3.900 offentlige ladepunkter på blandt andet elbil ladestationer i Danmark, som kan oplade elbiler og plug-in-hybridbiler fra ŠKODA. Derudover vil Clever etablere yderligere 20.000 offentlige ladepunkter, hvoraf mange vil være etableret, inden udgangen af 2025. Dertil kommer mange ladestationer fra andre operatører, ligesom mange virksomheder etablerer opladning, så medarbejderne kan oplade deres elbiler og plug-in-hybridbiler via ladestandere, mens de er på arbejde.

Oplad elbilen – og dig selv

Clevers ladestationer og ladestandere står strategisk placeret rundt omkring i byerne, ved supermarkeder, togstationer og hospitaler, mens hurtigladestationerne og lynladestationerne primært er ved motorvejene. Der er mulighed for at strække benene, gå på toilettet, få noget at spise og få ladet batteriet op – både elbilens og dit eget – inden næste stræk.

Find opladning med din smartphone

Du kan finde ladestandere og elbil ladestationer i form af hurtigladestationer, lynladestationer og ladestandere med din smartphone -f.eks. med Clevers app – hvor du samtidig kan se, om ladepunktet er ledigt og klar til dig. En ladestander har typisk to udtag – altså to ladepunkter.

Elbils opladning - ude og hjemme

Det er lige så enkelt at oplade en elbil og plug-in-hybridbil fra ŠKODA som at oplade en mobiltelefon: Du sætter et stik i din elbil eller plug-in-hybridbil fra en ladestander, og så går den i gang med at oplade batteriet. Dog er der flere stik, som du skal vænne dig til at bruge og dem kan du læse mere om herunder.

Opladning af ŠKODAs elbiler og plug-in hybridbiler

Type-2: Det stik bruger du, når du oplader elbilen eller plug-in-hybridbilen med en ladeboks derhjemme eller på en ladestation med en gruppe af ladestandere på gaden. Både elbiler og plug-in-hybridbiler fra ŠKODA har Type-2-stik.

CCS: CCS står for Combined Charging System og er det stik, du bruger, når du skal hurtig- eller lynlade elbilen på en hurtigladestation eller lynladestation. CCS er den europæiske standard for hurtigladning, men der findes også andre typer af stik. Det har ingen betydning for dig i hverdagen, hvor du som udgangspunkt vil oplade hjemme med en ladeboks, hvis du bor i hus eller rækkehus, eller ved en ladestander, hvis du bor i lejlighed i byen.

Opladning med 40-50 kW DC bliver betegnet som hurtigladning, mens opladning med 100 kW DC og derover er lynladning. Som navnet antyder, er det et dobbeltstik, hvor Type-2-stikket indgår.

Elbilen ŠKODA ENYAQ iV kan både oplade med almindelig hastighed, hurtiglade og lynlade og har derfor både Type-2 og CCS. Plug-in-hybridbiler kan ikke hurtiglade, og derfor har OCTAVIA Coupé iV, OCTAVIA Combi iV, SUPERB iV og SUPERB Combi iV kun Type-2.

Opladning via det medfølgende ladekabel til el- og plug-in hybridbilen

Når du køber en elbil eller plug-in-hybridbil, medfølger der som regel et nødkabel.

Et nødkabel har Type-2-stik i den ene ende – det stik, som du sætter i elbilen eller plug-in-hybridbilen og et Schuko-stik i den anden ende, som du sætter i stikkontakten. Altså et almindeligt stik med jord, som du kender fra f.eks. en opvaskemaskine. Nogle vælger at oplade elbilen eller plug-inhybridbilen hjemme med nødkablet i stedet for at få en ladeboks. Det er ikke en god løsning. For det første er det ikke sikkert, at husets elinstallationer er dimensioneret til det, så de risikerer at blive overbelastet. For det andet har et nødkabel et større ladetab. Altså er det forholdsmæssigt dyrere at lade elbilen eller plug-in-hybridbilen op med nødkablet. Og for det tredje tager det betydeligt længere tid at lade med kun 2,3 kW fra en stikkontakt.

Hvis en almindelig husholdningsstikkontakt anvendes til opladning, bør installationen ikke belastes med mere end 6 A i over 2 timer. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler generelt at undgå daglig opladning via mode 2-ladekabler, når kablet tilsluttes almindelige boligstikkontakter. Man skal i stedet få etableret en vægmonteret ladeboks, eller alternativt kan opladning ske via mode 2-ladekabel med en industristikprop, som er egnet til længerevarende høje belastninger.
Læs mere på www.sik.dk.

HVOR HURTIGT KAN MAN OPLADE EN ŠKODA iV?

Er du interesseret i opladningstider for din ŠKODA elbil? Besøg vores beregner og find ud af det.

Se alle ladepunkter i Danmark

Seneste nyheder