Familiebil fra Škoda

En familiebil skal lette hverdagens gøremål og skabe en behagelig køreoplevelse for både fører og passagerer – store som små. Stationcar har i mange år været danskernes foretrukne familiebil på grund af bilens rummelige kabine og store bagagerum. De seneste år er SUV også blevet mere og mere populær, da den med sine kraftfulde køreegenskaber appellerer til en aktiv livsstil. Udover disse biltyper er hatchback og minibil også gode familiebiler – særligt er modellerne med et lidt større bagagerum gode til den første familieforøgelse eller som bil nummer to til husstanden. Prøv fx følgende familiebiler hos Škoda: ScalaOctavia, Superb, Kamiq og Kodiaq.

Læs mere om Škodas familiebiler nedenfor og udforsk Škodas rummelighed

Oplev Škodas rummelighed

Bagagerum

Bagagerummet er hverdagens helt. Det redder dig, når du skal transportere fyldte indkøbsposer fra Føtex eller byggematerialer fra Bauhaus. På bilferien er det din bedste ven, når du og familien skal have plads til al feriebagagen. Škoda har bilmodeller i alle størrelser og de har alle et stort bagagerum tilfælles.

Bagsædeplads

God bagsædeplads er guld værd! Plads til benene, plads til skuldrene og højt til loftet giver højt humør på de lange ture. Škoda er kendt for sin bagsædeplads – selv når der er tale om kompakte modeller – så køreturen er komfortabel, uanset hvor i kabinen du og dine medpassagerer sidder.

Barnevogn

Kender du barnevognstesten? I al sin enkelthed går den ud på, at I tager jeres barnevogn med til bilforhandleren og prøver at pakke den i bagagerummet. Kan den nemt og ubesværet være i bagagerummet, så er I godt på vej! For at gøre det nemt for jer at vælge Škoda, laver vi her barnevogntesten for jer.

Škoda Scala

Vil du have en familiebil, som er både rummelig og skiller sig ud fra mængden? Så skal du se nærmere på Škoda Scala. Scala er en hatchback, men fordi den har et forholdsvist langt karrosseri, er den næsten rummelig som en stationcar. Scala har Škodas nyeste design, og vælger du den med forlænget glasbagklap, får du en både dynamisk og elegant familiebil.

Škoda Octavia

Hvis du er på udkig efter en stationcar, der samtidig er den perfekte familiebil, skal du ikke lede længere end Škoda Octavia Combi. Den moderne klassiker kombinerer stor funktionalitet og dynamisk elegance, og bilens tidløse design imponerer med sin præcision og perfekte proportioner fra front til bag. Desuden kan du sagtens få plads til alt det nødvendige – og mere til – i bagagerummet, og så er der endda også plads tilbage til både for- og bagsædepassagerer. Den populære Octavia fås også som Coupé.

Škoda Superb

Har du brug for endnu mere plads i bagagerummet, skal du se nærmere på Škoda Superb. Bilens overvældende benplads er en verden for sig – og udover den udsøgte komfort til hele familien er der masser af plads, hvilket sikrer uovertrufne praktiske egenskaber.

Škoda Kamiq

Kamiq er en urban SUV. Altså får du en kompakt familiebil, som er nem at komme rundt med og parkere i byen, samtidig med at den har mange af SUV’ens kvaliteter. F.eks. sidder du højere og har et godt udsyn til trafikken, ligesom Kamiqs frihøjde og rummelige bagagerum lægger op til en aktiv livsstil med udflugter på skov- og markveje. Kamiq har Škodas nye SUV-design, så du får en familiebil, der ser både robust og sportslig ud.

Škoda Kodiaq

Er du ude efter en SUV, der kan rumme op til 7 personer, og som er designet til at tage hele familien med på eventyr? Så er Kodiaq – Škodas største SUV – bilen for dig. Med intelligent firehjulstræk, offroad-funktion og nedkørselsassistent er vejen banet for, at du og familien kan køre offroad i stor stil i Kodiaq.

Škoda Enyaq

Enyaq er Škodas familiebil på el. I kabinen er den lige så rummelig som Kodiaq, samtidig med at den ikke er længere end Octavia Combi. Enyaq har klassens største bagagerum med bl.a. god plads til en barnevogn, hvilket ellers ikke er en selvfølge i en elbil. På vejen er Enyaq næsten lydløs, så der er god mulighed for at hele familien kan tale og hygge sammen under køreturen.

Škoda Enyaq Coupé

Vores nye Enyaq Coupé er en perfekt familiebil af mange årsager. Den er rummelig og har god plads både foran, samt har en bagagerumskapacitet på 570 liter, hvilket er nok til at rumme en hel families bagage. Derudover er den udstyret med sikkerhedsfunktioner, der beskytter fører og passagerer. Dens stilfulde og moderne interiør gør den behagelig at køre og rejse i. Dens høje indstigning gør det nemt og bekvemt for børn og ældre familiemedlemmer at komme ind og ud af bilen. Enyaq Coupé er altså en rummelig, sikker og behagelig, der er ideel som familiebil.

Autostol

Regler for autostole – en komplet guide

Kender du reglerne for autostole? Hvilke størrelser af autostole passer og skal den vende bagud eller fremad?
For børnefamilier betyder skolestart, et skifte til en ny institution eller måske nye fritidsaktiviteter ofte, at børnenes udstyr skal skiftes ud, så det passer til børnenes størrelse. Det handler også om at opgradere sikkerhedsudstyret i bilen, så det passer til børnene. I Danmark skal børn være fastspændt i en godkendt autostol eller en godkendt selepude, der passer til barnets alder, vægt og højde. Derudover er det vigtigt, at autostolen eller selepuden er installeret og monteret korrekt. Dertil gælder der regler om blandt andet Isofix, sædepuder, ryglæn og meget mere.

Guide til autostol – find den rette model
For reglerne om autostole i Danmark gælder det, at børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller godkendt selepude i bilen. Det vigtigt, at autostolen passer til barnets alder, højde og vægt. Derudover er det også væsentligt, at autostolen bliver installeret korrekt i bilen. Hvis den ikke bliver monteret korrekt, eller hvis autostolen ikke passer til barnet, vil det være en direkte overtrædelse af reglerne, og det bliver straffet med bøde. Herunder finder du et udvalg af autostole til forskellige aldersgrupper og vægtklasser.

Autostole til børn

Fra 0-15 mdr eller op til 13 kg

 

Fra 9 mdr-4 år eller 9-18 kg

 

4-12 år eller op til 36 kg

 

Autostole til børn fra 0-15 måneder eller op til 13 kg

BABY-SAFE Plus - 0-13KG. Bagudvendt, isofix.

Nyfødte børn bliver som oftest transporteret i en bagudvendt autostol. Barnet er bedst beskyttet i en babyautostol, da den vender bagud og dermed skåner både barnets hoved, hals og ryg i forbindelse med et uheld.

De fleste af barnets første autostole kan bruges, indtil barnet er 15 måneder eller så længe barnet vejer 0-13 kg. Nogle af autostolene bliver spændt fast ved hjælp af bilens trepunktssele, hvorimod andre autostole bliver spændt fast med Isofix. Der findes også babystole, som fås med en speciel base, der gør dem nemmere at tage ind og ud af bilen. Det er den bagudvendte autostol, der er den mest sikre type af autostolestole, og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at den bliver brugt så længe, det er muligt.

Det kan være svært at finde ud af, hvornår man skal skifte til en større autostol. En hovedregel er, at når barnets hoved stikker op over kanten, eller hvis barnet vejer mere, end hvad autostolen er godkendt til, er det på tide at skifte til en større model.

Der er mange, der har problemer med, at autostolen bliver for lille alt for hurtigt og derfor ønsker at investere i en større autostol. Tommelfingerreglen er, at man først skifter til en ny autostol, når barnet kan sidde selv. Ellers bliver det for hårdt for barnet, da autostole i denne kategori typisk ikke har samme mulighed for at ligge ned.

Det kan se ud, som om barnet sidder mere klemt i autostolen end i starten, men det er typisk ikke et problem. Husk, at hvis barnet ikke er højere end ca. 70-75 cm, eller hvis barnet vejer under 13 kg, er stolen ikke for lille.

Hvis barnet er blevet for stort, kan du med rette overveje at se nærmere på en i-Size-stol, da den kan anvendes bagudvendt, indtil barnet er 15 måneder eller højere. Babystolen skal enten sættes på for- eller bagsædet, men det er vigtigt at slå airbaggen fra, hvis autostolen bliver sat på forsædet. Det er ulovligt ikke at slå den fra, og det kan få fatale følger i tilfælde af uheld, hvis du ikke gør det. Hvis barnet sidder mod kørselsretningen, vil der ske en mere jævn fordeling af trykket på barnets krop i tilfælde af uheld.

Tommelfingerreglen for en opgradering til den næste størrelse autostol lyder, at hvis barnet er mindst 9 måneder, vejer mindst 9 kg og kan sidde selv, kan man overveje at skifte til en større autostol. De fleste stole i den næste størrelseskategori passer til børn, der vejer 9-18 kg eller er mellem 9 måneder og 4 år.

Autostole til børn fra 9 måneder til 4 år eller 9-18 kg

ISOFIX Duo Plus Top Tether - 9-18 KG. fremadvendt, isofix. Kan købes hos din lokale Škoda-forhandler.

Det bliver, som tidligere nævnt, anbefalet, at barnet sidder i en bagudvendt autostol så længe som muligt, da det beskytter barnet bedre i forhold til en fremadvendt autostol. Der er kommet mange i-Size-stole på markedet, der gør det muligt og nemt at have barnet siddende bagudvendt i længere tid.

Der er mange, der anvender de fremadvendte autostole, og det er forståeligt. De fremadvendte autostole klarer sig godt i mange autostoletests, og barnet vil kunne deltage mere selve i køreturen. Typisk kan autostolene i denne kategori ikke lægges så langt ned, og det er derfor hårdere for barnet at sidde i stolen. Det er netop derfor, at barnets styrke, alder og højde er essentiel i valget af en autostol.

Når barnet er 12-15 måneder, vil barnet ikke længere vokse så hurtigt, og derfor kan barnet med rette blive siddende i autostolen, indtil det er 3,5-4 år. Autostolen kan placeres både på for- og bagsædet.

Autostole til børn 4-12 år eller op til 36 kg

Kidfix XP child - 15-36KG. fremadvendt, isofix. Kan købes hos din lokale Škoda-forhandler.

Når barnet nærmer sig de 4 år, er det på tide at investere i autostol nummer tre. Man siger i daglig tale, at når barnets ører når kanten af autostolen, er det på tide at investere i den sidste type autostol. Den bliver typisk brugt af børn mellem 15 og 36 kg, eller indtil de er 135 cm høje.

Den tredje autostol kan være en selepude med eller uden rygstøtte. Det bliver dog anbefalet at gøre brug af selepuden til de kortere ture. Til daglig brug, eller til de længere ture, kan man med rette gøre brug af en autostol eller en selepude med ryglæn.

Selepuden bliver monteret med bilens trepunktssele, og det er vigtigt, at barnet vejer over 15 kg, da selepuden ellers ikke kan udløse bremsemekanismen i bilens sele. Det er vigtigt, at selen ikke kommer over barnets mave, da den i tilfælde af uheld vil kunne skade barnet. Vælger man derimod en selepude med ryglæn eller en autostol, er der seleudstyr, der holder styr på selens placering og sikrer, at den ikke kommer over maven. Derudover er det vigtigt, at selen ikke kommer for tæt på barnets hals. Selepuder med rygstøtte sikrer desuden beskyttelse af nakken og halsen i tilfælde af uheld.

Autostolen gør brug af bilens trepunktssele, og det er derfor vigtigt, at barnet forstår, at det er vigtigt at sidde ordentligt og derfor ikke tager selen under armen, bagom ryggen eller spænder selen op. Selvom selepuden er fuldt ud lovlig, er det mere sikkert at anvende et ryglæn, der beskytter barnets hoved og nakke i tilfælde af uheld. Selepuderne fås med og uden Isofix.

Brug autostolen rigtigt

Det er ikke nok, at autostolen passer til barnets størrelse. Det er også vigtigt, at autostolen bliver monteret og brugt korrekt. Hvis autostolen f.eks. er fastspændt med bilens trepunktssele, er det vigtigt, at stolen bliver fastmonteret rigtigt og omhyggeligt til at starte med.

Det betyder, at du løbende skal tjekke, om selen løsner sig, i takt med at barnet bruger autostolen. Hvis autostolen derimod har sin egen fempunktssele, er det vigtigt, at du tjekker selernes indstilling. De skal være indstillet korrekt og sidde stramt. Stramt nok til at man kan få en flad hånd ind mellem barnet og selen og så ikke mere.

Der er forskel på de forskellige regler på tværs af landene i Europa og i EU. I mange af landene er du på den sikre side, hvis du følger de danske regler. Der er dog nogle lande, der kan være mere strikse eller foreskrive noget andet. Vi anbefaler, at du altid tjekker reglerne for autostolene hjemmefra.

Det kan være fristende at gøre brug af flyverdragter til børnene, når de kolde måneder nærmer sig. Men hvis barnet har for meget tøj på eller for tykt tøj på, kan det være skadeligt for barnet i tilfælde af uheld. Tykt tøj bliver presset sammen, og det presser barnet længere frem i selen, hvilket overfører mere kraft til barnets krop i tilfælde af uheld. Der er desuden en risiko for, at barnet ryger helt ud af selen. Du kan derfor med rette gøre brug af en tyndere jakke til barnet som f.eks. en fleecejakke eller en termojakke og bruge et tæppe sammen med, som barnet kan tage over sig, når det er spændt fast, og det bliver nødvendigt

Hvornår er en autostol godkendt?

Der er mange forskellige mærkninger på autostolene, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige mærkater og markeringer. Du kan se på din autostol, om den er godkendt efter europæiske standarder. Det betyder, at den skal være mærket med ECE 44-03 eller ECE 44-04. Derudover kan din autostol også være udstyret med et i-Sizemærke og dermed være godkendt efter R129. På sigt er det meningen, at R129 skal erstattet R44-godkendelsen.

Har du spørgsmål omkring autostole, kan du altid besøge din nærmeste Škoda-forhandler. Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive dig om din bil, diverse tilbehør og udstyr.

Isofix

Hvad er Isofix?

Isofix, eller ISOFIX, er en international standard for sikkerhedspunkterne til monteringen af barnets autostol. En autostol med Isofix montering bliver ”klikket” på plads og bliver dermed forbundet til bilens sæde. Det betyder, at sikkerheden ved installationen af autostolen forøges. I og med at autostolen bliver klikket på plads, sikrer det ligeledes, at autostolen ikke rykker sig.

Isofix er de to beslag, der sidder mellem sæderne i bilen og er monteret direkte på bilens karosseri. Brugen af Isofixbeslagene sikrer dig både en nem og hurtig installation af autostolen og bevirker, at du ikke skal bruge bilens seler til monteringen af autostolen. Med Isofix ”klikfunktion” bliver autostolen monteret på en sikker og solid forbindelse, og du kan ikke undgå at både se og høre, hvis autostolen er installeret forkert.

Sikkerhedsfunktionen er kendt som Isofix i Europa, men den er kendt under andre navne verden over:

• Isofix i Europa

• LATCH i USA

• LUAS eller CANFIX i Canada (tidligere kendt som UCSSS)

Den gennemgående forskel på de forskellige sikkerhedsbetegnelser ses i klikfunktionen. Det er derfor ikke sikkert, at en autostol fra Europa kan bruges på f.eks. et LATCH beslag i USA.

Isofix er kendt for at øge sikkerheden, og det er især som følge af den nemme montering. Flere tests viser, at autostolene med isofix sidder bedre fast og ikke rykker sig løs i tilfælde af uheld og kollision.

Isofix blev en standard i starten af år 2000, og dermed har næsten alle nyere biler adgang til den ekstra sikkerhed. Vi anbefaler derfor, at du altid leder efter en autostol med isofixsystemet, så du kan gøre brug af den ekstra sikkerhed. Se hvordan du monterer en autostol med isofix i videoen herunder.

Top Tether – Hvordan fungerer det?

Top Tether, også kendt som topstrop eller topforankring, er en ekstra forankring, der erstatter brugen af støtteben på en autostol. Top Tether er en yderligere sikkerhedsforanstaltning, der bliver brugt sammen med isofix.

Top Tether ligner isofixpunkterne men er blot placeret i bilens bagagerum. Det kan enten være i loftet, i bagagerummets gulv eller på bagsiden af ryglænet. Det afhænger af bilmærke og -model. Top Tether logoet ligner et anker, der er forbundet til en autostol med et barn i.

Top Tether bevirker, at autostolen ikke ryger fremad i tilfælde af uheld. Det betyder ligeledes, at belastningen, som barnet bliver udsat for i forbindelse med kollisionen, bliver nedsat markant. Top Tether er en nyere oprindelse end isofix, og først fra 2011 blev de implementeret i bilerne.

Hvad er en base?

Du kan støde på udtrykket ”base” i forbindelse med køb af en autostol. En base er en fod eller en platform, der skal bruges i forbindelse med autostolen. Du kan få en base, der både passer til sele eller isofix, og den minimerer risikoen for fejlmonteringer, når man tager autostolen ind og ud af bilen. Derudover er der flere eksempler på, at autostole med base klarer sig bedre i sikkerhedstests.

Har du spørgsmål til baser, Top Tether eller isofix kan du med rette besøge din nærmeste Škoda-forhandler. Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive dig om din bil og diverse tilbehør og udstyr.

Ofte stillede spørgsmål


Isofix er en international standard for sikkerhedspunkterne til montering af en autostol i bilen. Alle Škodas modeller har Isofix.

Man har isofix for at forøge sikkerheden ved installation af autostolen. Alle Škodas modeller har Isofix.

Ja, du kan hører nærmer hos din lokale Škoda forhandler eller finde tilbehør og autostole til din Škoda online her.