Mens du overvejer disse tips og tricks, er det vigtigt at huske på, at vores promoverede rækkeviddeværdier kun er beregnet som en retningslinje og stammer fra WLTP-tests under specifikke forhold ved moderate udetemperaturer. I den virkelige verden vil din bils elektriske rækkevidde variere afhængigt af forskellige faktorer, der kan have en positiv eller negativ indflydelse.

TRE TING MED STOR INDFLYDELSE PÅ DIN BILS RÆKKEVIDDE

Der er mange faktorer, der kan påvirke en elbils rækkevidde. Det gælder eksempelvis din personlige kørestil; din køreprofil; trafikforholdene; udefrakommende påvirkninger som temperatur og vejr; bilens tilstand; monteret tilbehør; lastens vægt og brugen af funktioner som fx aircondition- og varmeanlæg.

Her fokuserer vi på tre af de største faktorer – klimaanlæg, udetemperaturer og køreprofiler. Men planlægning og en økonomisk kørestil vil påvirke rækkevidden mest.

Hvordan påvirker udetemperaturen min bils rækkevidde?

Den kemiske sammensætning af ŠKODA ENYAQs batteri betyder, at det er mest effektivt, når udetemperaturen er ca. 20° C. Det skyldes, at batteriet fungerer bedst i det optimale temperaturområde (mellem 20° C og 30° C), mens koldere udetemperaturer kræver mere energi for at fungere optimalt. Derfor vil du opleve, at din bils rækkevidde bliver påvirket, når det er meget varmt eller koldt udenfor.

Og desuden er du mere tilbøjelig til at bruge funktioner som afdugning, opvarmning og varme i sæderne, når det er koldt (og aircondition i varmt vejr). I modsætning til biler med forbrændingsmotor, som bruger restvarme fra motoren til at opvarme bilen, kommer al energien fra batteriet. Derfor vil du opleve, at din elbil har en kortere rækkevidde om vinteren.

Hvordan påvirker varme- og airconditionanlægget min bils rækkevidde?

De fleste ekstra systemer i en bil skal bruge strøm fra batteriet, og varme- og airconditionanlægget er de systemer, der bruger mest energi i en elbil. Prøv om muligt at begrænse brugen af varme og aircondition med for høj styrke, da strømforbruget fra batteriet øges, jo højere du skruer op for varmen eller airconditionanlægget.

Hvordan påvirker forskellige kørestile min bils rækkevidde?

Som det også er tilfældet i biler med forbrændingsmotor, påvirker dit kørselsmønster – fx motorvejs- eller bykørsel – energiforbruget og dermed også rækkevidden. Modsat en bil med forbrændingsmotor, som typisk er mest effektiv ved konstant hastighed og med få accelerationer – fx på motorveje – er en elbil mindst effektiv ved de høje hastigheder på den type veje. Det skyldes, at luftmodstanden bliver proportionelt meget højere ved høje hastigheder, hvilket kræver mere energi. Det vil kombineret med færre muligheder for rekuperation via deceleration også påvirke bilens rækkevidde markant.

Omvendt vil bykørsel med lave hastigheder og flere muligheder for rekuperation med hyppigere opbremsninger og kørsel i påløb bidrage til at forlænge rækkevidden. Men hvis du kører mange korte ture i byen uden at forvarme eller klimaregulere din bil, før du kører, kan det resultere i kortere rækkevidde end ved kørsel med konstant hastighed eller over en længere distance. Når elmotoren er standset, mens bilen holder stille i trafikkøer, eller mens bilen er parkeret, er energitabet fra batteriet meget lavt. Men som nævnt ovenfor vil udetemperaturen og brugen af ekstra systemer påvirke bilens rækkevidde, selv når bilen holder stille.

DIN BIL LÆRER AT BEREGNE DIN RÆKKEVIDDE

Når du henter din nye eldrevne ŠKODA, er det almindeligt, at værdien for rækkevidden viser et tal, som afviger fra det, som du forventer – selv på en fuld opladning. Det skyldes, at bilen skal ”lære” dit kørselsmønster, før den kan beregne rækkevidden mere præcist.

Hvordan beregner ENYAQ iV min rækkevidde?

ŠKODA ENYAQ iV bruger et intuitivt system til at beregne rækkevidden. Det medregner energiforbruget fra tidligere køreture, om bilen har holdt stille i længere tid og de øvrige ovennævnte faktorer, der påvirker rækkevidden.

Den nye bil har ikke kørt ret mange kilometer, og den har ikke mange data om den nye ejers kørselsmønster, og vi anbefaler derfor, at du kører mindst 500 km på dine normale ruter, så bilen kan give dig et mere realistisk estimat baseret på din køreprofil.

Hvordan kan jeg genberegne min rækkevidde?

Bilen vil altid genberegne rækkevidden på baggrund af de tidligere kørselsdata. Vi anbefaler, at du kører mindst 500 kilometer på dine dagligdags ruter, så bilens system kan indsamle tilstrækkeligt med data til at give dig et mere præcist estimat. Genberegningen kan kun gennemføres automatisk af bilens system.

MAKSIMERING AF DIN BILS RÆKKEVIDDE

Afhængigt af omstændighederne findes der metoder til at forbedre den rækkevidde, som du kan opnå med din elektriske ŠKODA. Tag et kig på disse nyttige tips og tricks til maksimering af din rækkevidde.

Valg af et højere niveau af rekuperation

En elektrisk ŠKODA kan indvinde den kinetiske energi, som opstår ved opbremsning og i påløb, og omdanne den til strøm, der føres tilbage til batteriet. Dette kendes som rekuperation. Du kan vælge graden af rekuperation enten automatisk eller manuelt. I automatisk indstilling beslutter bilen, hvornår og hvordan rekuperationen skal ske afhængigt af kørselssituationen. I manuel indstilling kan du vælge tre niveauer af rekuperation via en skiftekontakt på rattet. Når du vælger et højere niveau af rekuperation, genindvinder bilen mere energi, så din rækkevidde dermed maksimeres.

Valg af køreindstillingen ”Efficiency” eller ”Range”

ŠKODA ENYAQ iV har en økonomisk køreindstilling, som bidrager til at maksimere din bils rækkevidde. Køreindstillingen ”Efficiency” ændrer indstillingen af drivlinje, gearkasse, aircondition, fartpilot (eller adaptiv fartpilot som ekstraudstyr), hvilket vil bidrage til at forlænge bilens rækkevidde.

Under visse omstændigheder, som fx ved kørsel med lav batteriopladning, kan det være en god idé at aktivere køreindstillingen ”Range”. I den indstilling deaktiverer bilen alle komfortfunktioner (fx varme, aircondition og sædevarme), og ydelsen og tophastigheden reduceres med henblik på at maksimere din bils rækkevidde.

Begrænsning af varme og aircondition

Varme- og airconditionanlæggene er særligt energikrævende. Ved at begrænse eller deaktivere disse funktioner, kan du forbedre bilens rækkevidde markant. Tip: Sæde- og ratvarme bruger mindre energi end kabinens varmesystem, så på kolde dage kan det være en god idé kun at bruge disse funktioner for at opretholde din komfort.

Hvordan plejer jeg batteriet i en elbil?

Hvis du har en el- eller hybridbil, så har den et højvoltsbatteri.

Højtvoltsbatteriet er i anvendelsesperioden underlagt en naturlig betinget aldrings- og slitageproces. Den korrekte håndtering bidrager til opretholdelse af kapaciteten og levetiden på lang sigt. Derfor anbefaler vi, at du overholder følgende anvisninger vedr. pleje af højvoltsbatteriet.

  • Oplad kun højvoltsbatteriet til maks. 80 % i hverdagen. Den øvre ladegrænse indstilles i infotainment i menuen til indstilling af opladning.
  • Oplad kun højvoltsbatteriet til 100 % inden en længere køretur, og køre hurtigst muligt af sted. Undgå parkering af bilen i længere tid, når højvoltsbatteriets ladetilstand er høj.
  • Undgå en fuldstændig afladning af højvoltsbatteriet, f.eks. ved længere tids parkering i forbindelse med lav ladetilstand. Indstil den nedre batteriladegrænse til mindst 20 % ved moderate til varme vejrforhold eller til 40 % ved kolde til kølige vejrforhold.
  • Oplad overvejende højvoltsbatteriet med vekselstrøm (AC) Ved lyn opladning med jævnstrøm (DC) foregår opladningen med meget høj ladeeffekt. Hyppig lynopladning (DC) kan medføre en permanent reduktion af højvoltsbatteriets ladekapacitet.

GÅ PÅ OPDAGELSE

LYNGUIDES TIL ENYAQ iV

Er du ny kunde, eller overvejer du, om ENYAQ iV er den rette bil for dig, så tag et kig på vores korte og letforståelige film, hvor du kan lære mere om bilen.

SE VIDEO-GUIDES

UDFORSK ENYAQ iV

OPLADNING AF DIN BIL

Find alt det, du behøver af vide om opladning af din elektriske ŠKODA.
 

OPLADNING MED CLEVER

BEREGN OPLADNINGSTID

ELEKTRIFICEREDE FORDELE

Fra energieffektivitet til få emissioner – elbiler og plug-in-hybridbiler har mange fordele.
 

LÆS OM FORDELENE

ALT OM ELBILER