Se lyst på efteråret

September 8, 2022
Få tips og tricks til at sikre dig og dine medtrafikanter i de kommende mørke tider. For mørket æder sig ind på de lyse timer, og derfor er det ekstra vigtigt, at du har det optimale udsyn i din ŠKODA.

RENGØRING AF FORRUDEN UDVENDIG - TIPS OG TRICKS

Fugtige bilmåtter og køligt vejr kan give dug på ruden. Det kan du afhjælpe ved at påføre lidt opvaskemiddel på indersiden af ruden med en klud. Det virker i øvrigt også på styrthjelme og skibriller. Derudover kan du bruge bilens aircondition- eller klimaanlæg til at fjerne duggen.

Når nætterne bliver iskolde, kan du bruge lunkent vand til at fjerne isen fra ruderne nemt, hurtigt og skånsomt. Samtidig modvirker det lunkne vand dug på indersiden af ruden. Du skal heller ikke være blind for, at din ŠKODAs forrude er en sliddel, som bliver udsat for en mild form for sandblæsning fra vejens småsten og skidt, hvilket med tiden gør den mindre gennemsigtig. Derfor bør du overveje at få den skiftet, hvis den er aldrende, og hvis den også har flere stenslag.

Tip: Støv og os fra trafikken er svært at vaske af forruden. Men prøv at gnubbe den med en halv citron eller et halvt æble. Frugtsyren opløser trafikfilmen.

KLAR TIL VINTER

Selvfølgelig skal du have vinterdæk på. De giver en markant kortere bremselængde på de kolde og våde vinterveje for slet ikke at nævne på is og sne. Tommelfingerreglen er, at man bør skifte, når vejtemperaturen kommer ned på syv grader, så har du ikke gjort det, er det med at få booket tid hos din lokale ŠKODA-servicepartner.

VISKERE OG SPRINKLERE

Hvis de mørke tider bliver som de fleste, kommer det til at regne. Faktisk regner det statistisk set dobbelt så meget når temperaturen falder, som det gør når temperaturen stiger. Det betyder, at dine viskerblade kommer på overarbejde. Derfor er det en god ide at tjekke, om gummiet er helt og uden sprækker, så du uanset mængden af nedbør konstant har et godt udsyn. Skal du have nye viskerblade, har din ŠKODA-servicepartner de originale viskerblade fra ŠKODA og hjælper også gerne med at skifte dem.

Efter regn kommer mudder, og derfor er det også en god ide at kontrollere, om dine dyser til sprinklervæsken rammer de rigtige steder på ruderne. Når du holder stille, skal strålerne ramme midt på forruden. Du kan justere vinklen ved hjælp af f.eks. en knappenål, som du stikker i dysens hul. Husk at bruge frostsikret sprinklervæske, og køb den store dunk. Vejsnavs og sjap betyder, at du får brug for rigeligt.

Tip: Husk også at tjekke både visker og sprinklerdyse på bagruden.

LYGTER

Hvis der er noget på din bil, der er vigtigt for sikkerheden, især i den mørke tid på året, er det lygterne. Du kan tjekke alle lygter og pærer, når bilen er parkeret og helst i mørke. Tænd og sluk for alle lygter, og gå rundt om bilen for at tjekke, at de virker – det kan være en fordel at være to personer til opgaven, så du også kan tjekke bremse- og baklys. Er der symboler på din lysknap, som du ikke ved, hvad medfører, kan du også lære dem at kende på denne måde.

Hvis der er pærer, der er sprunget, skal de naturligvis skiftes, og her må du ikke gå på kompromis. Du bør vælge forlygtepærer i en god kvalitet. De holder længere og giver et bedre lys. Din lokale ŠKODA-servicepartner har kun kvalitetspærer og hjælper gerne med at skifte dem. Her kan du samtidig få kontrolleret lygtestillingen, så kørebanen foran dig er optimalt oplyst – både ved nær- og fjernlys – ligesom du sikrer, at du ikke blænder modkørende.

Tip: Bøden for at køre uden lys i for eksempel en forlygte er 1.000 kr. Så skift pæren med det samme, hvis den springer.

Seneste nyheder