Kør selv skiferie

11. ledna 2023
Gode råd til skiferien.

Hvert år drager hundredtusindvis af danskere på skiferie, og størstedelen tager bilen. Den lange tur, frost, sne og bjerge kræver forberedelse. Følg vores guide, og bliv godt klædt på til turen.

1. Bilen

Først og fremmest skal du sikre sig, at din Škoda er klar til turen. Tjek oliestanden med målerpinden samt niveauet for bremsevæske og kølervæske. Tjek, at dine vinduesviskere er hele og uden revner for at sikre det bedste udsyn på vejen, og står din Škoda over for et snarligt service, kan du for en sikkerheds skyld få det udført hos din Škoda-servicepartner, inden du kører. Husk også at påfylde sprinklervæske til den snavsede forrude og at sikre dig, at sprinklervæsken er frostsikker til de kolde temperaturer. Det er også en god idé at rengøre bilen, inden du begynder at pakke den. Det virker måske mere oplagt at gøre det, når du kommer hjem fra ferie, men det giver dejlig komfort at køre på ferie i en ren bil.

2. Hvis du har dieselmotor

Har din Škoda dieselmotor, bør du fylde brændstof på, inden du når frem til destinationen. For i lande, hvor frostgraderne kan blive meget lave – primært Norge og Sverige – er dieselen frostsikret til en lavere temperatur end i Danmark. Dermed minimerer du risikoen for, at den danner vokskrystaller og blokerer brændstoffiltret. Du kan også tilføre et dieseladditiv, når du tanker. Det fjerner kondens og snavs og mindsker risikoen for blokering. Det kan du købe hos din lokale Škoda-servicepartner.

3. Pakning

Enhver familiefars mareridt er at se ind i et fyldt bagagerum, mens der stadig står fem kufferter uden for bilen. Mangler du plads, kan du købe både tagbøjler, tværstænger og tagboks, der passer til din Škoda, hos din lokale Škoda-servicepartner. Når du pakker bilen, skal du sørge for at lægge de tungeste ting nederst i bilen. Det giver bilen et lavere tyngdepunkt og bedre køreegenskaber. Pak ikke over bagagerumsafdækningen eller hattehylden. Gør du det, mindsker det udsynet bagtil, og oppakningen kan komme flyvende gennem bilen ved hårde opbremsninger. Af samme årsag bør du minimere antallet af ting i kabinen. Ting, som du skal bruge undervejs – madpakke, skiftetøj til børnene eller en overnatningstaske – skal ligge øverst, så du ikke skal pakke ud undervejs. Overtøj kan med fordel også lægges øverst, så det er nemt at komme til, når I ankommer til kulden. Husk også at have sikkerhedsveste let tilgængelige i tilfælde af uheld.

4. Dæk og dæktryk

Når bilen er pakket, er det tid til at tjekke dæktrykket og fylde ekstra luft i dækkene, så den tungt lastede bil har det bedste vejgreb. Du finder det anbefalede dæktryk på indersiden af tankdækslet. Det er klart, at du bør have vinterdæk på, og skal du til eller gennem Sverige, er det ligefrem et lovkrav ved vinterføre – vær ekstra opmærksom på, at helårsdæk ikke gælder som vinterdæk. Herhjemme er lovkravet minimum 1,6 mm dækmønster, men i Sverige er det 3 mm, så tjek dine dæk i god tid, så du kan nå at skaffe nye hos din Škoda-servicepartner. I Norge er det ikke et lovkrav med vinterdæk, men kører du på sommerdæk, skal de have mindst 3 mm dækmønster, ligesom du skal have snekæder på, hvis der er sne eller is på vejen. Vinterdæk skal også have mindst 3 mm dækmønster.

5. Snekæder, slæbetov og sneskovl

Selvom snekæder kun er påkrævet ved skiltning i Frankrig og Schweiz, giver det tryghed at have snekæder med på skiferie. Du kan købe snekæder, der passer til din Škoda, hos din lokale Škoda-servicepartner. Normalt er det tilstrækkeligt at have snekæder på de hjul, motoren trækker. Læg kæderne let tilgængeligt i bilen, så du ikke behøver at pakke hele bilen ud, hvis behovet opstår, og sæt dem hellere på før end senere. Sidder du først fast, er det meget vanskeligt at montere dem korrekt, og du risikerer at ødelægge både snekæder og undervogn, hvis de ikke sidder rigtigt. Øv dig i det hjemmefra, hvis du ikke har gjort det før. Er uheldet alligevel ude, og ender du i en snedrive, så husk, at Škoda Vejhjælp også omfatter fritrækning i udlandet. Du kan også med fordel have et slæbetov i bilen.

6. Papirer

I skal selvfølgelig have pas og det blå sygesikringskort med – også til børnene. Både i Norge og Sverige er grænsekontrollen skærpet de senere år. Du skal naturligvis også have kørekort med, ligesom du også bør tage din bils registreringsattest (kun del 1) med. Tjek hjemmefra, om du skal have en vignette til motorvejen i de lande, du skal til – nogle kan bestilles hjemmefra, andre kan købes ved grænsen. Har du ikke en EU-nummerplade, er et synligt DK-skilt eller mærkat også nødvendigt.

God tur!

Seneste nyheder