Tre afgørende ting

Der er tre ting, som afgør, hvor hurtigt du oplader en elbil: Hvor meget strøm ladeboksen, ladestanderen eller hurtigladestationen afgiver, hvor meget strøm elbilen kan modtage, og hvor stort batteriet er. F.eks. kan den standardladeboks, som ladeoperatøren Clever sætter op hjemme hos dig som en del af Clever Unlimited (et abonnement med fri opladning til fast pris), oplade med 11 kW AC, men afhængig af model kan ŠKODA ENYAQ iV modtage 7,2 kW AC eller 11 kW AC, så det afgør hastigheden på opladningen, der tager 6-8 timer afhængig af størrelsen på batteriet i ENYAQ iV. Det samme gør sig gældende ved Clevers ladestandere rundt omkring i byerne. De kan afgive 22 kW AC, men det er stadig, hvad elbilen kan modtage, som afgør ladehastigheden. 6-8 timer kan lyde som lang tid, men typisk vil du slutte dagens gøremål med din elbil af med at sætte ladestikket i bilen, så den lader i løbet af natten, mens du sover, og står klar med et opladet batteri næste morgen. Desuden har ENYAQ iV en rækkevidde over 500 km på en fuld opladning, så i dagligdagen "topper" du bare batteriet op, hvilket jo er hurtigere end at oplade et næsten tomt batteri.

Hurtigladning på 37 minutter

Det går hurtigere, når du er på langtur og har brug for at lade op undervejs. På f.eks. Clevers hurtigladestationer og lynladestationer kan ENYAQ iV lade med op til 125 kW DC (tilvalg), så det kun tager 37 minutter at lade det største batteri på 82 kWh fra 5 til 80 procent. Du undrer dig måske over, hvorfor bilproducenter for det meste ikke angiver ladetider til 100 procent. Det skyldes, at det tager forholdsmæssigt længere tid at lade de sidste 20 procent på et elbilbatteri. Det betyder ikke så meget, når du har en hel nat til at lade op, men når du hurtiglader eller lynlader, kan det bedst svare sig tidsmæssigt at oplade til 80 procent, køre videre og om nødvendigt lade en gang mere i stedet for at vente på de sidste 20 procent. Samtidig er det god "lade-stil" ikke at optage en plads ved en ladestander, hurtigladestation eller lynladestation længere end nødvendigt.

Forskellen på AC- og DC-opladning

Du undrer dig måske også over, hvorfor bilproducenter taler om AC- og DC-opladning. Ved AC-opladning overtager den ensretter, der er monteret i bilen, omformningen af strømmen fra det offentlige vekselstrømsnet til den nødvendige jævnstrøm. Ved DC-opladning bliver vekselstrømmen omformet til jævnstrøm i hurtigladestationen. Det giver mulighed for en højere effekt og dermed hurtigere opladning. Du kan ikke få DC-ladning hjemme, for det er elinstallationerne i et hus slet ikke dimensioneret til.

Opladning af OCTAVIA iV tager 2 timer og 33 minutter

De fleste plug-in-hybridbiler kan kun lade AC, da det er ikke nødvendigt med DC-ladning. Dels er batteriet ikke så stort, dels har de en brændstofmotor til at sikre rækkevidden. F.eks. har plug-in-hybridbilen ŠKODA OCTAVIA iV et batteri på 13 kWh og kan lade med op til 3,6 kW AC, så opladningen tager 2 timer og 30 minutter til 80 procent og 3 timer og 33 minutter til fuldt batteri.

ŠKODA OCTAVIA iV

Denne plug-in-hybrid leverer en samlet ydelse på 204 hk og har et maksimalt drejningsmoment på 350 Nm.

ŠKODA SUPERB iV

Flagskibsmodellen med plug-in hybrid har en systemydelse på op til 218 hk og en rent elektrisk rækkevidde på over 50 km.

ŠKODA ENYAQ iV

Den første rent eldrevne ŠKODA SUV byder på topmoderne teknologi og en rækkevidde på over 500 km.

Ofte stillede spørgsmål om opladningstider

Hvor hurtigt en elbil kan oplades afhænger af tre vigtige elementer: Hvor meget strøm en ladeboks, ladestander eller ladestation afgiver, hvor meget strøm elbilen kan modtage og endelig, hvor stort batteriet er.

Det afhænger bl.a. af opladningskilden og størrelsen på batteriet. På f.eks. en hurtig ladestation kan ŠKODA ENYAQ iV lade med op til 125 kW DC(tilvalg), så det kun tager omkring 37 minutter at lade det største batteri på 82 kWh fra 5 til 80%.

Ja, du kan sagtens oplade en el- eller plug-in-hybridbil uden et abonnement. Du kan f.eks. bruge alle de offentligt tilgængelige ladestandere uden at have en abonnementsaftale.

Seneste nyheder