Derfor bør du vælge din ENYAQ iV med varmepumpe

January 25, 2021

Elbiler har kortere rækkevidde om vinteren, primært fordi du bruger el fra batteriet til at opvarme kabinen. Det afhjælper en varmepumpe.

Jo større batteri, desto længere kan du køre på en opladning. Det er hovedreglen, når du vælger elbil. F.eks. har ENYAQ iV 60 et batteri på 62 kWh (netto 58 kW) og en rækkevidde på op til 412 km (WLTP), mens ENYAQ iV 80 har et batteri på 82 kWh (netto 77 kWh) og en rækkevidde over 500 km (WLTP).

WLTP er en standard, så du skal forvente, at rækkevidden i praksis vil variere med dit kørselsmønster. F.eks. er rækkevidden kortere, hvis du kører med motorvejshastigheder. Præcis som du også kører færre km/l i en konventionel bil. Dertil kommer, at temperaturen spiller ind. WLTP opererer med en starttemperatur på 14 grader, så i vinterhalvåret kan du forvente, at rækkevidden er kortere. Det handler bl.a. om, at kold luft er tættere og dermed øger luftmodstanden, ligesom et koldt batteri er knapt så effektivt.

Et positivt problem

Den primære årsag til den kortere rækkevidde i vinterhalvåret er dog opvarmning af kabinen i form af sædevarme og varm luft fra klimaanlægget – hvilket faktisk udspringer af et positivt problem! En elmotor er nemlig langt mere energieffektiv end en benzin- eller dieselmotor, hvor meget af energien i brændstoffet bliver til spildvarme i stedet for fremdrift. Fornuftigt nok bliver noget af den spildvarme udnyttet til at opvarme luften i kabinen i konventionelle biler, mens der i en elbil bliver brugt el til opvarmningen af både sæder og luft.

Heldigvis kan du indstille ENYAQ iV til at opvarme kabinen, når den er sat til opladning, så du både sætter dig ind i en dejlig varm kabine og skal trække mindre på batteriet, når du kører. Men før eller senere bliver du nødt til at bruge el fra batteriet på at opvarme kabinen, og det reducerer rækkevidden.

Varmepumpe øger rækkevidden

Løsningen er at vælge din ENYAQ iV med en varmepumpe. En varmepumpe trækker varme ud af luften (og spildvarme fra batteri og visse højspændingskomponenter), som så bliver brugt til at opvarme kabinen, og processen kræver mindre energi, end den genererer. Det svarer til at opvarme sit sommerhus med en luft-til-luft-varmepumpe i stedet for el-radiatorer. Varmepumpen reducerer belastningen på batteriet, hvilket øger rækkevidden ved temperaturer helt ned til -25°C. Du skal ikke forvente, at varmepumpen hjælper ENYAQ iV til at køre lige så langt på en opladning, som den præsterer i sommerhalvåret, men du kommer væsentligt længere end uden en varmepumpe. I øvrigt er kølemidlet i varmepumpen i ENYAQ iV klima- og miljøvenligt.

Seneste nyheder