Tour de natur

1. července 2020
Danmark er større, end du og din familie måske ved! Især hvis I bevæger jer ind i en af de mere end 275 statsskove med fri teltning. Så hvad med at pakke telt og soveposer i bilen og tage på tour de natur i de skønne danske skove?

Danmark er større, end du og din familie måske ved! Især hvis I bevæger jer ind i en af de mere end 275 statsskove med fri teltning. Dér må I (stort set) overnatte i telt, hvor I vil, så I slipper for at booke de populære (og lidt overrendte) shelters. Så hvad med at pakke telt og soveposer i bilen og tage på tour de natur i de skønne danske skove?

Få svar på de mest almene spørgsmål

Hvor ligger statsskovene med fri teltning?
De er over hele landet. I finder en liste på Naturstyrelsens hjemmeside, ligesom skovene er på kortet på udinaturen.dk.

Hvad er reglerne for fri teltning?
Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted, der må maksimalt være tre personer i et telt og højst to telte på samme sted. Se de øvrige regler på Naturstyrelsens hjemmeside.

Hvad kræver det af grej?
Telt, soveposer, liggeunderlag, lommelygter og eventuelt et stormkøkken til at lave mad, hvis ikke I slår teltet op ved en bålplads, hvor I må bruge åben ild. Lad være med at bruge en formue på grej, hvis det med at sove i telt er en test. Lån jer frem, køb brugt eller start med billige telte (som sidenhen kan blive festivaltelte). Jo dyrere et telt er, desto mere holdbart, let og modstandsdygtigt mod vand er det. Men hey – hvis vejrudsigten lover styrtregn, gider man alligevel ikke at sove i telt! Billige soveposer kan sagtens holde jer varme i den danske sommernat, og en luftmadras er mere bekvem end et liggeunderlag, selvom den er tungere at slæbe på. Grejets vægt er ikke så afgørende, for så langt kommer I heller ikke til at gå fra nærmeste parkeringsplads. Det er superhyggeligt at lave mad på et stormkøkken, og det behøver heller ikke koste en formue at købe (søg på internettet), hvis ikke I låner det.

Hvor finder man en god teltplads?
Det er en del af oplevelsen at gå på jagt efter den gode teltplads. Kom lidt væk fra stierne, og sørg for, at arealet, hvor I slår teltene op, ikke skråner og er fri for grene og sten (træls at ligge på). Spørg eventuelt andre, der allerede har slået telte op, hvis de har gode pladser. Da man kun må overnatte én nat samme sted, er der en god chance for, at de skal videre.

Hvor går man på toilettet?
Kender I udtrykket “at træde af på naturens vegne” ...?! Alternativt har nogle skove (primitive) toiletter, som I kan telte i nærheden af.

Hvad laver man i en skov?
Stort set lige, hvad I har lyst til! Gå ture, leg lege eller fang aftensmaden i en sø. I mange søer i statsskovene er der frit fiskeri. Altså kan I fiske gratis, og er føreren af fiskestangen under 18 år (eller folkepensionist), behøver I ikke engang et fisketegn til de søer. I kan også tage på safari i skumringen eller i de lyse morgentimer, hvor der er gode chancer for at se skovens dyr. Men husk også bare at slappe af! Læg jer på liggeunderlagene i skovbunden, kig op i trætoppene, vær stille, og lyt til vinden, bladenes raslen og fuglenes kvidren.

5 forslag til skove, hvor I kan telte

1 Rold Skov
Rold Skov i Nordjylland er Danmarks andet største skovområde (Silkeborgskovene er det største). Størstedelen af Rold Skov er privatejet (se reglerne for at færdes i privatejede skove), men delen, som staten ejer, har nu fået fri teltning. Den grænser op til Rebild Bakker, hvor I kan gå ture, og i Store Økssø i den modsatte ende af statsskoven kan I fiske efter aborrer og gedder.

2 Blåbjerg Klitplantage
Blåbjerg Klitplantage ligger på vestkysten mellem Henne Strand og Nymindegab. Den er opkaldt efter Danmarks højeste klit, Blåbjerg Klit, som er 64 meter høj (hvem kommer først til toppen?). Der er chance for at se en kronhjort i Blåbjerg Klitplantage, for området har en stor bestand af kronvildt.

3 Klakkebjerg
Klakkebjerg ligger på Vestfyn. Skovområdet, hvor I kan telte, er ikke så stort, men Klakkebjerg er omgivet af andre skove, så der er masser af muligheder for gåture i dagtimerne. Desuden ligger Klakkebjerg tæt på Brænde Å og stisystemet i Brænde Ådal.

4 Hannenov Skov
På Falster kan I slå teltet op i Hannenov Skov eller naboskoven Ovstrup Skov. I Hannenov Skov findes et oldgammelt cirka 1,6 km langt voldsystem, som hedder Virketvoldene. Her kunne omegnens beboere søge tilflugt og forsvare sig, hvis der kom fjender ude fra kysterne.

5 Store Dyrehave
I Store Dyrehave er det intet mindre end UNESCO Verdensnaturarv, som I telter i. Skoven indgår i det nordsjællandske parforcejagtlandskab, som er blandt de syv danske attraktioner på UNESCOs Verdensarvsliste. Den frie teltning er i skovområdet mellem Københavnsvej, Overdrevsvej og Isterødvejen.

Seneste nyheder