Hvad er god lade-stil?

1. října 2020
Der var ingen elbiler og plug-in-hybridbiler på Emma Gads tid, men der er faktisk “takt og tone” for elbilister.

Der var ingen elbiler og plug-in-hybridbiler på Emma Gads tid, men der er faktisk “takt og tone” for elbilister.

Når du lader hjemme ved din egen ladeboks, er der frit slag. Faktisk svarer det til, at du har din egen private tankstation, hvor du kan tanke præcis, hvornår du vil, og lige så længe du vil. Men når du oplader din elbil eller plug-in-hybridbil ved en offentlig tilgængelig ladestander i byen eller ved en hurtigladestation ved motorvejen, bør du tage hensyn til andre elbilister, da antallet af ladepunkter og tilhørende parkeringspladser er begrænset.

Oplad, når du har brug for det

For det første er det god lade-stil kun at sætte din elbil eller plug-in-hybridbil til opladning, når du har brug for det. På den måde optager du ikke en ladeplads for en, som måske er mere “trængende”, end du er – selvom alene det at få fingrene i en parkeringsplads i centrum af byen er fristende! Når din elbil eller plug-in-hybridbil er sat til opladning, bliver parkeringspladsen markeret som optaget i Clevers app, så andre ikke kører forgæves.

Flyt elbilen, når den er ladet op

Flyt så vidt muligt din elbil eller plug-in-hybridbil, når du er færdig med at oplade, så andre kan komme til. Din elbil eller plug-in-hybridbil viser i displayet, hvor meget strøm der er på batteriet, og hvor lang tid det vil tage at lade det op. Hvis du er ekstra flink, kan du lægge en lap papir i forruden, hvor du skriver, hvornår du er færdig med at oplade og flytter bilen. Husk i så fald, at du stadig skal stille p-skiven – hvis det er påkrævet – selvom du skriver et tidspunkt på papiret.

Oplad til 80 procent

Det tager forholdsmæssigt længere tid at oplade de sidste 20 procent af batteriet, så stop opladningen ved 80 procent, hvis det rækker til næste tur. Det handler også om at spare din egen tid. Hvis du kører langt og hurtiglader langs motorvejen, kan det som regel bedre svare sig at stoppe ved 80 procent og lade hyppigere end at vente på de sidste 20 procent.

Oplad om natten

Bor du et sted i byen med parkeringspladser forbeholdt elbiler og plug-in-hybridbiler, kan du parkere på almindelige parkeringspladser i løbet af dagen og flytte din elbil eller plug-in-hybridbil til en ladestander om aftenen. På den måde kan besøgende benytte ladestanderne i løbet af dagen, og du får opladet din elbil eller plug-in-hybridbil i løbet af natten.

Seneste nyheder