Enyaq iV: MEB-platform

4. ledna 2021

Enyaq iV’s modulopbyggede MEB-platform består af meget mere end et kæmpe batteri. Den er nemlig både elbilens centralnervesystem og muskler.

Enyaq iV’s modulopbyggede MEB-platform består af meget mere end et kæmpe batteri. Den er nemlig både elbilens centralnervesystem og muskler. Kom med under karosseriet, hvor der bl.a. er en elmotor, som klarer op til 16.000 o/min. og kan være i en sportstaske.

Batterier er det centrale element i elbiler

Derfor er det logisk, at de også er den største komponent i den modulopbyggede MEB-platform, som installeres i elbiler fra Volkswagen Group, herunder den nye Škoda Enyaq iV SUV. Selve platformen er dog også sammensat af en lang række andre elementer. MEB svarer til MQB-platformen, som anvendes til Škoda-modeller med forbrændingsmotorer og delvist elektrificerede drivlinjer. Men den er udviklet specielt til komplet eldrevne biler, så derfor er den meget anderledes end MQB.

Vi beskriver ofte bilplatforme som byggesten, og det passer bedre end nogensinde før på MEB. De forskellige standardiserede komponenter kan kombineres med stor fleksibilitet for at skabe en bil i næsten alle størrelser og til alle formål.

”Den modulopbyggede platform til elbiler udgør et fremragende grundlag for Škodas komplet eldrevne biler. Den byder på en lang række kombinationer af batterikapacitet og elmotorydelse. Dermed kan MEB tilfredsstille vores kunders individuelle behov og tilpasses i tråd med deres vaner i forbindelse med brug af bilen. Det giver os mulighed for at udvikle flere teknisk innovative Škoda iV-modeller i fremtiden,” siger Christian Strube, som er Škodas øverste chef for teknisk udvikling.

Her er de primære byggesten i MEB:

Modulet med batterierne er den største og tungeste del af platformen. Den består af en massiv aluminiumsramme, som rummer battericellemodulerne. Enheden udgør praktisk talt bilens bund, og dens fastgørelse til karrosseriet (som fortsat er en monocoque-konstruktion) giver bilen en mere robust struktur. Batteriet, som er monteret i bilens bund, er fleksibelt: Huset har to forskellige størrelser. Der kan monteres op til 12 batterimoduler, som hvert indeholder 24 celler, i huset. Det giver et batteri med en vægt på ca. 493 kg og en samlet kapacitet på 82 kWh, hvoraf 77 kWh netto kan anvendes til bilens fremdrift. Et batteri i mellemstørrelse vejer 376 kg og indeholder ni moduler med en samlet kapacitet på 62 kWh (nettokapacitet 58 kWh). Konstruktionen omfatter også et kølesystem, et batteristyringssystem og de nødvendige stik.

Batteriet skal naturligvis oplades, og derfor er MEB-platformen udstyret med en standardiseret teknisk løsning til opladning og den nødvendige elektronikstyring, som både styrer opladningen og den efterfølgende overførsel af kraften til drivlinjen. Systemet understøtter både opladning med vekselstrøm og med jævnstrøm. Opladningen med vekselstrøm foregår med op til 11 kW AC ved en ladeboks eller ladestander. Lynladning med jævnstrøm kan foregå ved 120 eller endda 135 kW DC ved en lynladestation. I det tilfælde er ladekablet altid en del af ladestationen. Ved specifikationen af bilen kan man vælge, hvilke opladningsniveauer den skal understøtte, Enyaq iV understøtter 135 kW-hurtigopladning, hvis man vælger topversionerne 80 og 80x samt RS.

Fremdriften i elbiler, som er baseret på MEB, kommer primært fra en elmotor, som er placeret på bagakslen. Elmotoren er så kompakt, at den nemt kan være i en almindelig sportstaske, og den vejer ca. 90 kg. Denne elmotor har en maksimal ydelse på 204 hk, mens den fås også i en version med 179 hk. I versioner med firehjulstræk er der placeret en ekstra elmotor på forakslen, som hjælper med at øge ydelsen til enten 265 hk eller op til 299 hk (Enyaq Coupé RS iV). Frontmotoren er smallere og mere kompakt, og hele platformen kan operere med disse to motorer. Samtidig skaber udvalget af modelversioner og kombinationer et alsidigt spektrum af drivlinjemuligheder. Motorer har brug for køling: Her sker det ved hjælp af en standardkøler på bilens front og et kølevæskekredsløb, som kører ved hjælp af en elektrisk pumpe.

  

Elmotorernes ydelse overføres ikke direkte til hjulene – den passerer igennem en simpel 1-trins gearkasse. Årsagen er, at motoren kan køre med op til 16.000 omdrejninger i minuttet, og denne hastighed skal sættes ned, for at ydelsen kan overføres til hjulene. Gearudvekslingsforholdet er ca. 1:10 (i en model med en tophastighed på 160 km/t), som opnås ved hjælp af to små tandhjul. Der er dog ikke brug for et bakgear. Elmotoren kører ganske enkelt bare i den modsatte retning, end når man kører forlæns. Elmotorens konstante drejningsmoment (op til 310 Nm) gør det unødvendigt at skifte gear for at optimere præstationerne – man har faktisk kun brug for én ”hastighed”. Det betyder, at gearkassen er meget kompakt og integreret som en del af elmotormodulet.

Ligesom med MQB-platformen er bilens opkoblingsmuligheder og infotainmentsystem en del af MEB-konstruktionen. Systemet er fuldt digitalt, så instrumentpanelet rummer to displays: et med køredata foran føreren og et stort infotainmentdisplay i instrumentpanelet. Opkobling med mobile netværk er standard, og det betyder, at MEB-baserede biler kan gøre brug af en række onlinetjenester og endda give kunderne mulighed for at tilkøbe ekstra funktioner. En af de nye features i MEB-platformen er et head-up-display med augmented reality.

MEB-platformen er lige fra begyndelsen blevet udviklet med en vision om at understøtte level 3 inden for autonom kørsel, hvor føreren ikke længere behøver at koncentrere sig fuldt ud om kørslen på bestemte ruter (eksempelvis på motorveje). Det er naturligvis endnu ikke realitet, og MEB-baserede modeller vil gradvist blive udstyret med disse egenskaber, men det er planlagt fra begyndelsen, at de automatiske kørselsfunktioner skal håndteres af tre højtydende computere (ICAS). Så i dag håndterer den kraftfulde computerhardware de standardmonterede assistentsystemer og en lang række lignende features.

  

Seneste nyheder