Regler for autostole – En komplet guide

Har du overblik over de forskellige regler for autostole? Hvilke størrelser af autostole passer? Skal den vende bagud eller fremad, og hvor meget tøj skal børnene have på? Vi har udarbejdet en guide til valg af autostole, så du kan finde den rette model til dine behov.

For børnefamilier betyder skolestart, et skifte til en ny institution eller måske nye fritidsaktiviteter ofte, at børnenes udstyr skal skiftes ud, så det passer til børnenes størrelse. Det handler også om at opgradere sikkerhedsudstyret i bilen, så det passer til børnene.

I Danmark skal børn være fastspændt i en godkendt autostol eller en godkendt selepude, der passer til barnets alder, vægt og højde. Derudover er det vigtigt, at autostolen eller selepuden er installeret og monteret korrekt. Dertil gælder der regler om blandt andet Isofix, sædepuder, ryglæn og meget mere.

Regler for autostole til børn

Guide til autostol – Find den rette model

For reglerne om autostole i Danmark gælder det, at børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller godkendt selepude i bilen. Det vigtigt, at autostolen passer til barnets alder, højde og vægt. Derudover er det også væsentligt, at autostolen bliver installeret korrekt i bilen. Hvis den ikke bliver monteret korrekt, eller hvis autostolen ikke passer til barnet, vil det være en direkte overtrædelse af reglerne, og det bliver straffet med bøde. Herunder finder du et udvalg af autostole til forskellige aldersgrupper og vægtklasser.

Autostole til børn fra 0-15 måneder eller op til 13 kg

Britax Römer Baby-safe plus - 3.718 kr. Kan købes hos din lokale ŠKODA-forhandler.

De nyfødte børn bliver som oftest transporteret i en bagudvendt autostol. Barnet er bedst beskyttet i en babyautostol, da den vender bagud og dermed skåner både barnets hoved, hals og ryg i forbindelse med et uheld.

De fleste af barnets første autostole, kan bruges indtil barnet er 15 måneder gammel, eller så længe barnet vejer mellem 0-13 kg. Nogle af autostolene bliver spændt fast ved hjælp af bilens trepunktssele, hvorimod andre autostole bliver spændt fast med en Isofix. Der findes også babystole, som fås med en speciel base, der gør dem nemmere at tage ind og ud af bilen. Det er den bagudvendte autostol, der er den mest sikre type af autostolestole, og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at den bliver brugt så længe, det er muligt.

Det kan være svært at finde ud af, hvornår man skal skifte til en større autostol. En hovedregel er, at når barnets hoved stikker op over kanten, eller hvis barnet vejer mere, end hvad autostolen er godkendt til, så er det på tide at skifte til en større model.

Der er mange der har problemer med, at autostolen bliver for lille alt for hurtigt og derfor ønsker at investere i en større autostol. Tommelfingerreglen er, at man først skifter til en ny autostol, når barnet kan sidde selv. Ellers bliver det for hårdt for barnet, da autostole i denne kategori typisk ikke har samme mulighed for at ligge ned.

Det kan se ud som om, at barnet sidder mere klemt i autostolen end i starten, men det er typisk ikke et problem. Husk, at hvis barnet ikke er højere end ca. 70-75 cm, eller hvis barnet vejer under 13 kg, så er stolen ikke for lille.

Hvis barnet er blevet for stor, kan I med rette overveje at se nærmere på en i-Size-stol, da den kan bruges som bagudvendt, indtil barnet er 15 måneder eller højere. Babystolen skal enten sættes på for- eller bagsædet, men det er vigtigt at slå airbaggen fra, hvis autostolen bliver sat på forsædet. Det er ulovligt ikke at slå den fra, og det kan få fatale følger i tilfælde af uheld. Hvis barnet sidder mod kørselsretningen, vil der ske en mere jævn fordeling af trykket på barnets krop i tilfælde af uheld.

Tommelfingerreglen for en opgradering til den næste størrelse autostol lyder, at hvis barnet er mindst 9 måneder, vejer mindst 9 kg og kan sidde selv, så kan man overveje at skifte til en større autostol. De fleste stole i den næste størrelsesorden passer til børn, der vejer 9-18 kg eller er mellem 9 måneder og 4 år gammel.

Britax Römer Baby-safe plus autostol til børn 0-15 måneder

Autostole til børn fra 9 måneder til 4 år eller 9-18 kg

Britax Römer ISOFIX duo plus - 4.082 kr. Kan købes hos din lokale ŠKODA-forhandler.

Det bliver, som tidligere nævnt, anbefalet, at barnet sidder i en bagudvendt autostol så længe som muligt, da det beskytter barnet bedre i forhold til en fremadvendt autostol. Der er kommet mange i-Size-stole på markedet, der gør det muligt og nemt at have barnet siddende bagudvendt i længere tid.

Der er mange, der anvender de fremadvendte autostole, og det er forståeligt. De fremadvendte autostole klarer sig godt i mange autostoletests, og barnet vil kunne deltage mere selve i køreturen. Typisk kan autostolene i denne kategori ikke lægges så langt ned, og det er derfor hårdere for barnet at sidde i stolen. Det er netop derfor, at barnets styrke, alder og højde er essentiel i valget af en autostol.

Når barnet bliver 12-15 måneder gammel, vil barnet ikke længere vokse så hurtigt, og derfor kan barnet med rette blive siddende i autostolen, indtil det er 3,5-4 år. Autostolen kan både placeres på for- eller bagsædet.

Britax Römer ISOFIX duo plus autostol til børn 9 måneder til 4 år

Autostole til børn fra 4-12 år eller op til 36 kg

Britax Römer Kidfix II XP - 2.999 kr. Kan købes hos din lokale ŠKODA-forhandler.

Når barnet nærmer sig de 4 år, er det på tide at investere i autostol nummer tre. Man siger i daglig tale, at når barnets ører når kanten af autostolen, er det på tide at investere i den sidste type autostol. Den bliver typisk brugt af børn mellem 15 og 36 kg, eller indtil de er 135 cm høje.

Den tredje autostol kan være en selepude med eller uden rygstøtte. Det bliver dog anbefalet at gøre brug af selepuden til de kortere ture. Til daglig brug, eller til de længere ture, kan man med rette gøre brug af en autostol eller en selepude med ryglæn.

Selepuden bliver monteret med bilens trepunktssele, og det er vigtigt, at barnet vejer over 15 kg., da selepuden ellers ikke kan udløse bremsemekanismen i bilens sele. Det er vigtigt, at selen ikke kommer over barnets mave, da den i tilfælde af uheld vil kunne skade barnet.

Vælger man derimod en selepude med ryglæn eller en autostol, er der seleudstyr, der holder styr på selens placering og sikrer, at den ikke kommer over maven. Derudover er det vigtigt, at selen ikke kommer for tæt på barnets hals. Selepuder med rygstøtte sikrer derudover beskyttelse for nakken og halsen i tilfælde af uheld.

Autostolen gør brug af bilens trepunktssele, og det er derfor vigtigt, at barnet forstår, at det er vigtigt at sidde ordentligt og derfor ikke tager selen under armen, bagom ryggen eller spænder selen op. Selvom selepuden er fuldt ud lovlig, er det mere sikkert at anvende et ryglæn, der beskytter barnets hoved og nakke i tilfælde af uheld. Selepuderne fås med og uden Isofix.

Britax Römer Kidfix II XP autostol til børn fra 4-12 måneder

Brug autostolen rigtigt

Det er ikke nok, at autostolen passer til barnets størrelse. Det er også vigtigt, at autostolen bliver monteret og brugt korrekt. Hvis autostolen f.eks. er fastspændt med bilens trepunktssele, er det vigtigt, at stolen bliver fastmonteret rigtigt og omhyggeligt til at starte med.

Det betyder, at du løbende skal tjekke, om selen løsner sig, i takt med at barnet bruger autostolen. Hvis autostolen derimod har sin egen fempunktssele, er det vigtigt, at du tjekker selernes indstilling. De skal være indstillet korrekt og sidde stramt. Stramt nok til at man kan få en flad hånd ind mellem barnet og selen og så ikke mere.

Der er forskel på de forskellige regler på tværs af landene i Europa og i EU. I mange af landene er du på den sikre side, hvis du følger de danske regler. Der er dog nogle lande, der kan være mere strikse eller foreskrive noget andet. Vi anbefaler, at du altid tjekker reglerne for autostolene hjemmefra.

Det kan være fristende at gøre brug af flyverdragter til børnene, når de kolde måneder nærmer sig. Men hvis barnet har for meget tøj på eller for tykt tøj på, kan det være skadeligt for barnet i tilfælde af uheld. Tykt tøj bliver presset sammen, og det presser barnet længere frem i selen, hvilket overfører mere kraft til barnets krop i tilfælde af uheld. Der er desuden en risiko for, at barnet ryger helt ud af selen. I kan derfor med rette gøre brug af en tyndere jakke til barnet som f.eks. en fleecejakke eller en termojakke og bruge et tæppe sammen med, som barnet kan tage over sig, når det er spændt fast, og det bliver nødvendigt.

Hvornår er en autostol godkendt?

Der er mange forskellige mærkninger på autostolene, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige mærkater og markeringer. Du kan se på din autostol, om den er godkendt efter europæiske standarder. Det betyder, at den skal være mærket med ECE 44-03 eller ECE 44-04. Derudover kan din autostol også være udstyret med et i-Sizemærke og dermed være godkendt efter R129. På sigt er det meningen, at R129 skal erstattet R44-godkendelsen.

Har du spørgsmål omkring autostole, så kan du altid besøge din nærmeste ŠKODA-forhandler. Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive dig om din bil, diverse tilbehør og udstyr.