FAQ vedr. opladning

På hvilke måder kan et batteri oplades, og hvad er forskellen mellem dem?

På nuværende tidspunkt er der to almindelige opladningsmetoder til elbiler: lynopladning og opladning med et almindeligt husholdningsstik. Lynopladningsstationer kan findes ved fx shoppingcentre, og de er ved at blive opført på tankstationer og rundt om i byerne. Fordelen ved disse ladestationer er, at de lader med stærkere strøm end husholdningsstikdåser.

Er det vanskeligt at oplade elbiler?

Generelt set er det ret nemt at oplade Škodas elbiler, og der er en række muligheder, når det gælder sted og måde til opladning af dem. Den ene er at anvende en officiel Clever ladeboks.

Læs mere om opladning med Clever her.

Hvordan virker opladning?

Der er to måder til opladning – enten via vekselstrøm (AC) eller via jævnstrøm (DC). Opladning med vekselstrøm er ikke lige så hurtigt som opladning med jævnstrøm. Eksempelvis er der vekselstrøm i hjemmenetværket, når man oplader via en 230 V- eller 400 V-stikdåse. En elbil skal omdanne denne vekselstrøm til jævnstrøm, så derfor kan opladning tage længere tid. Opladning fra en trefaset stikdåse (benyttes eksempelvis til en blender eller en rundsav i de fleste huse) er hurtigere takket være det større energiflow, men strømmen skal stadig omdannes fra vekselstrøm til jævnstrøm. Derfor er det bedst at oplade fra en stikdåse, som er tilpasset til opladning af elbiler. Opladning er en ikke-lineær proces. I de fleste tilfælde vil DC-opladeren oplade op til 80 % af batterikapaciteten på under 1 time. De resterende 20 % af kapaciteten tager ca. samme tid som de første 80 %.

Hvordan fungerer opladningen af en bil, trin for trin?

1. For at kunne lade op skal du have et kort eller en chip til aktivering af ladestationen. Du får kortet eller chippen, når du indgår en aftale med en energiforsyningsoperatør.

2. Vælg den passende stikdåse i henhold til anvisningerne på laderens display.

3. Sæt kablet i den valgte stikdåse.

4. Opladningen starter automatisk, når kablet er tilsluttet korrekt. Opladningstiden afhænger af typen af ladestation og den kapacitet, du har brug for at oplade.

5. Når opladningen er startet, kan du logge ud, og stikdåsen er låst for at forhindre, at kablet bliver afbrudt under opladningen.

6. Når opladningen er fuldført, kan du logge ind og tage kablet ud. Og så kan du fortsætte din køretur.

Hvor lang tid tager det at oplade min elbil helt?

Generelt set vil DC-opladeren oplade op til 80 % af batterikapaciteten på under 1 time. De resterende 20 % af kapaciteten tager ca. samme tid som de første 80 %. Hvis du ikke har adgang til en lynoplader, vil det tage længere tid at oplade bilen helt afhængigt af batteriet og bilmodellen.

Beregn opladningstiden for Enyaq 60 og Enyaq 85 her.

Hvor kan jeg oplade min elbil?

Du kan oplade den derhjemme eller ved en offentlig ladestation. Hvis du gerne vil oplade din nye bil derhjemme, bør du overveje at få installeret en ladeboks. Hvis du ønsker at lade op ved offentlige ladestationer, kan du finde dem ved hjælp af vores MyŠkoda-mobilapp eller Clevers app.

Kan Škoda hjælpe mig med at få en oplader til min bil?

Der følger et ladekabel med, når du køber en elbilsmodel fra Škoda. Når du køber en ny elbil eller plug-in-hybridbil fra Škoda, kan du tilvælge et Clever-abonnement (på opladning) og dermed få en skarp pris på installationen af Clevers ladeboks.

Læs mere om opladning med Clever her

Hvad er en wallbox?

Vi anvender begrebet ”ladeboks” om det vægmonterede opladningspunkt til elbiler. En ladeboks er det fysiske system, som leverer strøm til en bil, der er tilsluttet via et kabel. Den forsynes med vekselstrøm. Sammen med Clever tilbyder Škoda helstøbte ladeløsninger til alle vores el- og plug-in-hybridbiler. Når du køber din nye Škoda kan du nemlig bestille ubegrænset opladning med Clever Unlimited og få Clever ladeboks installeret hjemme til en skarp pris.

Hvad koster en Clever ladeboks?

Du finder prisen på en Clever ladeboks her.

Kan jeg købe en elbil, hvis jeg bor i et lejlighedskompleks – og jeg parkerer på gaden i et byområde?

Ja. Du behøver ikke at eje et hus eller en garage for at have en elbil. Du kan parkere din bil, hvor du vil. Men du vil skulle lade op ved offentlige ladestationer, fx på arbejdet, eller mens du køber ind. Du kan eksempelvis oplade en Citigoe ved en DC-ladestation til en kapacitet, som vil give dig strøm nok til at pendle til og fra arbejde i en hel uge.

Hvilke muligheder har jeg for at lade op derhjemme?

Når du køber din nye Škoda kan du få Clever ladeboks installeret hjemme til en skarp pris.

Læs mere om opladning med Clever her.

Hvad er forskellen mellem et ULK-kabel (”Clever-kabel”) og en 11 kW wallbox?

Et ”Clever-kabel” er et standardladekabel, der giver brugeren mulighed for at lade op via en standard- eller industristikdåse. En wallbox er et vægmonteret apparat, som giver komfort og sikkerhed under opladningen og omfatter avancerede praktiske funktioner (en ”smart wallbox”).

Hvad er intelligent opladning?

Intelligent opladning er generelt set et overbegreb. Det dækker over alle de intelligente funktioner ved ladestationer, som optimerer opladningsinfrastrukturen ved at sørge for en afbalanceret udnyttelse af energien mellem ladestationerne og andre apparater. Intelligent opladning sikrer, at opladningen af elbiler er så effektiv som muligt ud fra den tilgængelige strømmængde, og at der opnås besparelser ved hjælp af fordelagtige takster.

Kan jeg bruge en hvilken som helst oplader i byen?

Ja. De fleste udbydere tilbyder, at man kan anvende deres ladestander, hvor betalingen foregår via deres app. Det koster eksempelvis 3,50 kr./kWh hos Clever, hvis man ikke har et abonnement hos dem. Škoda har udviklet et unikt system (kort), som du kan anvendes til opladning af din bil såfremt du er i udlandet.

Læs mere om opladning i udlandet her.

Tilbyder Škoda en løsning med offentlig opladning til iV-modellerne?

Vi har gjort det nemt og overskueligt for dig at lade din nye Škoda. Škoda samarbejder nemlig med Clever, så du kan få ubegrænset opladning både hjemme og ude til en fast månedlig pris.

Har Škoda planer om at have et unikt ladestik til elbiler?

Škoda biler vil have samme stik som de fleste elbiler på det europæiske marked – type 2 ”Mennekes” til AC-opladning eller Combo 2 til DC-opladning.

Vil det være muligt at oplade hurtigere?

Den hurtigste opladning er via jævnstrøm. Det er den type strøm, som bilen skal bruge, så den behøver ikke at omdanne vekselstrøm til jævnstrøm, og derfor går opladningen hurtigere. Ladestationsnetværket omfatter allerede DC-ladestationer til lynopladning.

Hvornår bør jeg oplade med vekselstrøm, og hvornår med jævnstrøm?

Škoda tilbyder kunderne alle opladningsmuligheder for at opnå optimal fleksibilitet. Vi anbefaler at få installeret en Clever ladeboks derhjemme til regelmæssig opladning af bilen. Lad dine batterier op, selv når du er på farten – til opladning ved ladestationer er bilen udstyret med et passende AC-kabel ud over ladekablet til almindelige husholdningsstikdåser. Længere distancer kan klares med lynopladning ved DC-ladestationer.

Er det farligt, hvis ladekablet bliver vådt, bilen holder i en vandpyt, eller hvis det regner?

Nej. Opladningsprocessen er komplet sikret. Der er ingen form for fare for personer på noget tidspunkt. Både bilen og selve opladeren er beskyttet på flere måder under disse forhold. For eksempel ledes der ikke strøm, før stikket er sat helt i kontakten, og både bilen og opladeren har sikret sig, at alt er klart.

Hvad sker der, hvis jeg glemmer at tage stikket ud af ladestationen og begynder at køre?

Motoren kan kun startes, når ladekablet er taget ud.

Skal stikket tages ud, så snart batteriet er fuldt opladet?

Nej, opladeren i bilen afbrydes automatisk, når opladningsprocessen er afsluttet.

Kan jeg stoppe opladningen, selv om batteriet ikke er fuldt opladet?

Ja, du kan afbryde opladningsprocessen, uden at det beskadiger batteriet. Opladningen afbrydes, når du låser bilen op. Alternativt kan du stoppe opladningsprocessen via Škoda Connect.

Bliver batteriet beskadiget, hvis det oplades hver dag eller oplades for længe?

Nej, daglig opladning er ikke noget problem. Opladningen afsluttes automatisk, når batteriet er færdig med at lade op.

Hvis man ikke kører videre, indtil batteriet er fladt, vil det så beskadige det?

Nej, batteriet behøver ikke at være fladt, for at det kan oplades.

Skal jeg altid lade batteriet op til 100 % kapacitet?

Nej, det er ikke nødvendigt. Batterier har kun en minimal lagringseffekt ud over deres varighed, så det bemærkes ikke ved en ikke-komplet opladning.

Er det skadeligt, hvis man regelmæssigt oplader batteriet med jævnstrøm via CCS?

Nej, med DC-opladning lades batteriet kun op til 80 % på ca. 60 min. Til de resterende 20 % nedsættes ladeeffekten kontinuerligt for at beskytte batteriet.

Hvor lang tid kan en bil holde parkeret, uden at batteriet bliver fladt, hvis der ikke er nogen opladningsmuligheder i nærheden?

Det afhænger af udetemperaturen og batteriets opladningstilstand, når den parkeres. Hvis den er fuld, og udetemperaturen er lav, kan bilen holde parkeret i flere måneder.

Hvad er det bedste tidspunkt for opladning af en elbil?

Vi vil ikke sige, at der findes et bedste tidspunkt for opladning af en elbil, men de fleste mennesker foretrækker at lade op om natten, så de har en fuldt opladet bil om morgenen. Naturligvis kan det afhængigt af ladepunktet tage alt fra 1 time til en hel dag at lade bilen fuldt op, så du bør tage disse faktorer med i dine overvejelser, når du skal finde det bedste tidspunkt for opladning af din elbil.

Er induktiv opladning en mulighed?

Ja, nogle lande og nogle bilmærker tilbyder allerede opladning via en induktionsspole, men denne mulighed er endnu ikke tilgængelig til vores biler. Men vi overvejer at tilbyde denne form for opladning i fremtiden.

Hvad nu, hvis min elbils batteri løber tør for strøm?

For at være helt ærlige, så tvivler vi på, at det nogensinde vil ske for dig. Vores biler vil altid informere dig i god tid om opladningsstatussen, og med Škoda Connect kan du tjekke din opladningsstatus uanset tid og sted.

Men vi vil også være forberedt, hvis det skulle ske, og vi vil tilbyde dig mobilitetsløsninger enten som en del af vejhjælpsservicen eller som en del af andre tilknyttede eMobility-tjenester.

Hvad vil et helt fladt batteri gøre ved bilen, hvis jeg kører i den?

Bilen holder dig informeret om den aktuelle batterikapacitet på samme måde, som en konventionel bil gør med brændstofniveauet i tanken. Takket være den regenererende opbremsning kan du hele tiden lade på batteriet. Hvis du ikke reagerer på flere advarsler om, at batteriet er ved at løbe tør, og det til sidst løber helt tør for strøm, så vil bilen stoppe på samme måde som en bil med forbrændingsmotor. I modsætning til en bil med forbrændingsmotor skal den dog ikke udluftes, så den kan ganske enkelt lades op uden nogen form for service.

Findes der en service, der kan komme og lade min bil op? På samme måde som at starte en bil med startkabler?

Ja, der findes allerede flere uafhængige udbydere af denne service, som fx E-Mona, og den slags tilbud vil helt sikkert sprede sig på markedet. Lige nu har vores kunder mulighed for at få deres bil bugseret til den nærmeste servicepartner, hvor bilen kan blive opladet, eller til den nærmeste ladestation. Du vil altid blive tilbudt den bedste løsning. Men vi arbejder også på vores egne partnerløsninger, som vi vil tilbyde gennem vores værkstedsnetværk eller vores vejhjælpspartnere.