Grøn strøm som vinden blæser

25. ledna 2021

Enyaq iV har ingen emissioner i nærmiljøet, men hvor grøn er den strøm, som du oplader den med?

Hvor grøn er den strøm, som du oplader en Enyaq iV med, og hvor meget CO2 udleder du, når du kører i den? Svarene på de spørgsmål blæser – helt bogstaveligt – i vinden! Ligesom med den strøm, som får opvaskemaskinen til at køre og pærerne til at lyse, er opladningen af en elbils batteri et øjebliksbillede af, hvor meget el vi selv producerer i Danmark, hvor meget el vi importerer, og hvad mikset af vedvarende energi, kul og andre energikilder er. Energinet har et interessant et danmarkskort, som viser elsystemet lige nu – herunder CO2-udledningen pr. kWh.

Danmark får stadig flere vindmølleparker, og der er dage med blæst, hvor de producerer mere el, end vi bruger. Vindenergi udgør tæt på halvdelen af vores samlede elforbrug, og lægger man solenergi og biomasse oveni, kommer langt over halvdelen af den danske elproduktion fra CO2-frie energikilder. Det ses på den gennemsnitlige CO2-udledning pr. kWh.

I 2020 udledte en danskproduceret kilowatttime i gennemsnit 132,5 gram CO2. mod 135 gram CO2 i 2019. Det tal vil fortsætte med at falde de kommende år, i takt med at Danmark får flere vindmøller og solceller. Ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning vil vedvarende energianlæg dække hele det danske elforbrug allerede i 2027. Men da vinden jo som bekendt ikke altid blæser, solen ikke altid skinner, og teknologierne til at lagre vedvarende energi i store mængder er under udvikling, kan der gå en del år, inden du til hver en tid oplader og kører 100 procent CO2-neutralt i Enyaq iV.

Seneste nyheder