Hurtig Kunst

Hastighed er energi. Det er en fantastisk kraft, som kræver respekt. At kontrollere den er intet mindre end et kunststykke. Men når du så kan det, kan du anvende den til at opnå dine mål. Eksempelvis til at blive verdensmester i rally eller en respekteret kunstner.

FART BLIVER TIL KUNST

Pontus Tidemand er et af de hurtigste mennesker i verden. Som nykåret verdensmester i rally ved han alt om hastighed. Han ved, hvordan den kan være umulig at tæmme, men samtidig nyttig og kreativ i de rette hænder. Det er præcist, hvad den nye ŠKODA OCTAVIA RS 245 er – den højest ydende OCTAVIA nogensinde – ekstremt hurtig, men stadig praktisk og altid under kontrol.

En anden mand, der kender til fordelene ved hastighed, er Matěj Olmer, som er en tjekkisk legende inden for graffiti – spraymalingens kunst. De tre får en helt særlig udfordring: Kan de omdanne hastighed til kunst?

PASSION OG ENERGI

"Jeg elsker at køre, og jeg elsker at køre hurtigt. Jeg nyder den stærke følelsesladede oplevelse, men samtidig skal man være i kontrol. Det er her, at jeg ser en klar lighed med det at male. Det er en kunst at kontrollere passionen og energien," siger den progressive kunstmaler Matěj Olmer, da han forklarer, hvorfor han besluttede at tage imod udfordringen.

Desuden fangede den røde OCTAVIA RS 245 hans blik.

"Jeg kan godt lide alle farverne, men samtidig hader jeg dem også allesammen, fordi jeg bliver overvældet. Men jeg bliver altid underbevidst tiltrukket af rød. En kraftig, markant rød – præcis som på denne bil. Jeg tror, at det bliver temaet for i dag," tilføjer han.

FREMRAGENDE BIL

Den svenske kører Pontus Tidemand har en lignende tilgang:

"Jeg motiveres også af passion, hastighed og frem for alt en udfordring. Jeg kan godt lide at konkurrere mod andre og klare forhindringer," forklarer Pontus Tidemand.

Selvom hans FABIA R5-racerbil er den hurtigste af sin slags, er han glad for at få den første mulighed for at teste OCTAVIA RS 245 på ŠKODAs lukkede testbane.

"OCTAVIA RS 245 er en fremragende bil. Den kører fantastisk og har en eminent motor. Den er kraftfuld, men samtidig er den meget nem at køre. Jeg kan virkelig godt lide denne bil", siger Pontus Tidemand.

FARVEEKSPLOSIONER

I sidste ende valgte Matěj Olmer tre forskellige farver med omhyggeligt blandede nuancer og tæthed til at male med RS 245’eren. Traditionel grøn og gul og så en markant rød til at give en kraftfuld afslutning. Pontus Tidemand sad bag rattet i OCTAVIAen og håndterede deres effektive påføring af farverne med helt frie hænder. Han tog gradvist mere dristige forbikørsler med malingen, og nogle af udskridningerne bragte ham blot nogle få centimeter fra lærredet.

Mellem de enkelte kørsler gav Olmer hvert lærred en gradvis form ved hjælp af pensler, andre farver, sine egne hænder og især hans mest effektive våben – spraydåsen. Han ødelagde også dåserne med en hjulnøgle for at skabe spektakulære farveeksplosioner. Der er stadig nogen, som forbinder grafitti med malede togvogne, men rent faktisk har den i mange år været en markant kunstart, der har skabt en række kendte kunstnere.

STREET ART

De anvender den til fuldt lovlige aktiviteter og kommercielle opgaver, og der findes endda en række malingmærker, som udelukkende er specialiseret i grafittikunstnere. Det var faktisk grafitti forskønnet med andre udtryksteknikker, som endte med at blive den populære street art, mens den klassiske grafitti med rødder i 1970'ernes New York i dag nærmere er en anakronisme.

"Jeg begyndte at lave kunst, da jeg var 15 år, og jeg startede faktisk med street grafitti, som jeg stadig til dels arbejder med. Det er godt på den måde, at man bliver tvunget til at lære og udvikle sig meget hurtigt, fordi man skal udføre sit arbejde bedst muligt under pres og på begrænset tid. De fleste af mine venner, som startede sammen med mig dengang, har fået universitetsuddannelser, og i dag er mange af dem professionelle designere og kunstnere," siger Matěj Olmer.

COOL OPLEVELSE

Jeg har også et atelier derhjemme – jeg maler på et stort lærred, og jeg har haft mange udstillinger. Men jeg kan altid godt lide at vende tilbage til grafittien," siger Olmer.

Og hvad sagde den nykårede rallymester til turen med farverne?

"Det er noget helt nyt for mig, men det var en fantastisk oplevelse. Jeg må sige, at det er ret cool. Måske kan vi gøre det igen en anden gang," siger Pontus Tidemand på sin typiske skandinaviske beskedne facon.