Hvad er isofix?

Isofix, eller ISOFIX, er en international standard for sikkerhedspunkterne til monteringen af barnets autostol. En autostol med Isofix montering bliver ”klikket” på plads og bliver dermed forbundet til bilens sæde. Det betyder, at sikkerheden ved installationen af autostolen forøges. I og med at autostolen bliver klikket på plads, sikrer det ligeledes, at autostolen ikke rykker sig.

Isofix er de to beslag, der sidder mellem sæderne i bilen og er monteret direkte på bilens karosseri. Brugen af Isofixbeslagene sikrer dig både en nem og hurtig installation af autostolen og bevirker, at du ikke skal bruge bilens seler til monteringen af autostolen. Med Isofix ”klikfunktion” bliver autostolen monteret på en sikker og solid forbindelse, og du kan ikke undgå at både se og høre, hvis autostolen er installeret forkert.

Sikkerhedsfunktionen er kendt som Isofix i Europa, men den er kendt under andre navne verden over:

• Isofix i Europa

• LATCH i USA

• LUAS eller CANFIX i Canada (tidligere kendt som UCSSS)

Den gennemgående forskel på de forskellige sikkerhedsbetegnelser ses i klikfunktionen. Det er derfor ikke sikkert, at en autostol fra Europa kan bruges på f.eks. et LATCH beslag i USA.

Isofix er kendt for at øge sikkerheden, og det er især som følge af den nemme montering. Flere tests viser, at autostolene med isofix sidder bedre fast og ikke rykker sig løs i tilfælde af uheld og kollision.

Isofix blev en standard i starten af år 2000, og dermed har næsten alle nyere biler adgang til den ekstra sikkerhed. Vi anbefaler derfor, at du altid leder efter en autostol med isofixsystemet, så du kan gøre brug af den ekstra sikkerhed. Se hvordan du monterer en autostol med isofix i videoen herunder.

Se hvordan du monterer en KIDFIX II XP autostol med isofix

Top Tether – Hvordan fungerer det?

Top Tether, også kendt som topstrop eller topforankring, er en ekstra forankring, der erstatter brugen af støtteben på en autostol. Top Tether er en yderligere sikkerhedsforanstaltning, der bliver brugt sammen med isofix.

Top Tether ligner isofixpunkterne men er blot placeret i bilens bagagerum. Det kan enten være i loftet, i bagagerummets gulv eller på bagsiden af ryglænet. Det afhænger af bilmærke og -model. Top Tether logoet ligner et anker, der er forbundet til en autostol med et barn i.

Top Tether bevirker, at autostolen ikke ryger fremad i tilfælde af uheld. Det betyder ligeledes, at belastningen, som barnet bliver udsat for i forbindelse med kollisionen, bliver nedsat markant. Top Tether er en nyere oprindelse end isofix, og først fra 2011 blev de implementeret i bilerne.

Hvad er en base?

Du kan støde på udtrykket ”base” i forbindelse med køb af en autostol. En base er en fod eller en platform, der skal bruges i forbindelse med autostolen. Du kan få en base, der både passer til sele eller isofix, og den minimerer risikoen for fejlmonteringer, når man tager autostolen ind og ud af bilen. Derudover er der flere eksempler på, at autostole med base klarer sig bedre i sikkerhedstests.

Har du spørgsmål til baser, Top Tether eller isofix kan du med rette besøge din nærmeste ŠKODA-forhandler. Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive dig om din bil og diverse tilbehør og udstyr.