Du har sikkert hørt om den globale mangel på mikrochips – også kaldet ‘semi-conductors’ – og hvordan den påvirker produktionen af biler. Læs, hvorfor de er så vigtige i en bil, hvorfor der er mangel på dem, og hvordan det tegner for Škodas kunder det kommende år. Trods forsyningskrisen er der nemlig gode nyheder.
Når du læser denne artikel, sidder du ved eller med en computer, tablet eller smartphone, som indeholder mikrochips. Uden mikrochips ingen elektronik. Det samme gælder nutidens biler. De tider, hvor en bil kun var mekanik, er bilhistorie. I dag er nye biler højteknologiske maskiner, hvor mikrochips er lige så vigtige som i forbrugerelektronik. De indgår i mikroprocessorer, som er bilens ‘hjerne’, og som kontrollerer bl.a. dens opkobling, infotainmentsystem og køreassistentsystemer.
“Det kan lyde mindre vigtigt, at bilen er online, så du f.eks. kan få realtidsopdateringer om trafiksituationen, eller at det er muligt at integrere din smartphone med infotainmentsystemet. Men når det kommer til køreassistentsystemerne, handler det ultimativt om din og dine medpassagerers sikkerhed,” forklarer Michael Ebeling, tidligere direktør for Škoda Danmark, og fortsætter:
“For eksempel har testorganisationen Euro NCAP siden 2020 haft krav om lane assist i nye biler, hvis de overhovedet skal komme i betragtning til de maksimale 5 stjerner. Og lane assist fungerer ikke uden mikrochips, da den bl.a. bruger et kamera i forruden til at aflæse vognbanens linjer.”
Men hvorfor er der mangel på mikrochips? Det korte svar er Covid-19. Da pandemien medførte lockdowns over hele verden i foråret 2020, bremsede bilsalget kraftigt op, og bilproducenterne vidste ikke, hvad de skulle forvente i resten af 2020 og i 2021. Producenterne af mikrochips kanaliserede i stedet produktionen over i computere etc., hvor bl.a. behovet for hjemmearbejdspladser fik behovet til at stige, og da bilsalget så rettede sig hurtigere end forventet, startede den globale mangel på mikrochips i bilindustrien. For at gøre ondt værre påvirkede sne- og isstormene i USA i februar produktionen af mikrochips i Texas, ligesom en brand hos en japansk producent af mikrochips fik flaskehalsen til at stramme yderligere til. Senest har nye udbrud af Covid-19 i Malaysia og Taiwan påvirket produktionen af mikrochips i Asien.
Det hører også med til billedet, at selvom du hører meget om manglen på mikrochips til biler, så udgør den globale bilindustri kun 10-12 % af det samlede forbrug af mikrochips. Og da produktion af mikrochips er ekstremt kompliceret, kan man ikke bare dreje på gashåndtaget og øge produktionen. F.eks. tager det cirka 20 uger at producere en mikrochip på den nye fabrik, som tyske Bosch åbnede i Dresden i juni, og der er hundredvis af trin i produktionen af den. Den gode nyhed er så, at produktionen af mikrochips på den nye fabrik i Tyskland, som har kostet én milliard euro at opføre, primært er tiltænkt den europæiske bilindustri.
En anden positiv nyhed er, hvordan det tegner for Škoda i Danmark det kommende år. P.t. kører Škoda-fabrikkernes produktion i Tjekkiet på reduceret blus for at fokusere på at færdiggøre de biler, som stort set er klar, men som mangler mikrochips i noget af udstyret.
“Med andre ord er der fuldt fokus på at levere bilerne til de kunder, som må vente tålmodigt på grund af den globale mangel på mikrochips,” understreger Michael Ebeling.
De kunder, som overvejer at købe en af Škodas mest populære modeller, elbilen Enyaq iV, kan roligt svinge forbi den lokale Škoda-forhandler. Škoda i Danmark får nemlig op imod 60 % flere Enyaq iV end forventet i løbet af 2022.
“Vi har været helt overvældet over efterspørgslen. Enyaq iV er den fjerde mest søgte bil i Danmark ifølge Bilbasen, som også melder, at det er den hurtigst omsatte elbil på markedet lige nu. Faktisk oplever vi, at folk importerer brugte Enyaq iV fra udlandet – men det er ikke længere nødvendigt. Nu får vi en masse nye biler, der kan mætte den danske efterspørgsel på grønne biler,” siger Michael Ebeling, der netop er hjemvendt fra Škodas hovedkontor i Tjekkiet med de gode nyheder.
Selvom der kommer flere biler i 2022, kan han ikke love, at de, der allerede har bestilt Enyaq iV, kan forvente hurtigere leveringstid.
“Jeg ville jo allerhelst sige, at vi kunne levere dem alle i morgen, men den verdensomspændende forsyningskrise, som påvirker os alle lige nu, betyder, at leveringerne af Enyaq iV vil være spredt ud over 2022. Det vigtigste er, at vi kan levere langt flere Enyaq iV end forventet og dermed imødekomme efterspørgslen hos de danske kunder,” siger Michael Ebeling.