Firmabil – hvorfor, hvornår og hvordan?

En bil betalt af arbejdsgiveren lyder som en god ide, men du bør gribe lommeregneren, før du siger ja. Glæden ved at køre i en fabriksny bil er et godt argument for at takke ja, men du bliver beskattet af en firmabil, og derfor kan det ikke nødvendigvis svare sig økonomisk for dig. Det afhænger bl.a. af bilens værdi og dit private kørselsbehov.

Hvad er en firmabil?

En firmabil er en bil, som du også kører i privat, og som er stillet til rådighed for dig af din arbejdsgiver. Bilen er et gode, og det skal du betale skat af. Hvor meget du skal betale i skat afhænger ikke af, hvor meget du bruger bilen privat. Det afhænger i stedet af bilens værdi – det er den, du bliver beskattet af. For nye firmabiler er værdien og dermed beskatningsgrundlaget den samme som nyprisen. Dog bliver du altid beskattet af minimum 160.000 kr. Bilens værdi op til 300.000 kr. beskattes med 25 procent, og bilens værdi over 300.000 kr. beskattes med 20 procent. For en ŠKODA SUPERB 2.0 TDI 150 hk DSG Style, der som ny firmabil har et beskatningsgrundlag på 321.223 kr., betyder det, at den årlige værdi, man bliver beskattet af, er 79.245 kr. ekskl. miljøtillæg. Det samlede beløb bliver lagt til din bruttoløn, som således bliver forhøjet med 7.004 kr. om måneden.

Hvad det præcist medfører for dig og din økonomi, afhænger af din trækprocent, ligesom det også er værd at nævne, at beskatningsgrundlaget reduceres til 75 procent af nyprisen, når bilen bliver 3 år gammel.

FIRMABIL - KAN DET BETALE SIG?

Om en firmabil er en god idé for dig, kommer an på dit kørselsmønster. Hvis du kører mange kilometer i privat regi, er den som udgangspunkt en god idé. Da det er bilens værdi og ikke brugen af den, du bliver beskattet af , bliver hver kilometer billigere end den forudgående.

Kører du ikke så mange private kilometer, men mange kilometer i arbejdsregi, får du sandsynligvis allerede en skattefri kørselsgodtgørelse for kørsel i privat bil (satsen for 2018 er 3,54 kr./km), som du ikke kan få med en firmabil. Godtgørelsen betyder, at det som hovedregel ikke kan svare sig for dig at anskaffe en firmabil, men at det bedre kan betale sig at køre i privat bil, modtage godtgørelsen og ikke lade dig beskatte af en firmabil. FDM har en firmabilsindikator, der kan give dig et praj om, hvorvidt en firmabil kan betale sig for dig. Prøv den her.