Rengøring af interiør

November 3, 2020
Hvordan gør du rent inde i din bil? Nøjes du med en hurtig støvsugning, og så bliver plastikoverfladerne og ruderne klaret med en klud?

Rengøring af interiør

Hvordan gør du rent inde i din bil? Nøjes du med en hurtig støvsugning, og så bliver plastikoverfladerne og ruderne klaret med en klud? Læs om rengøring af interiøret, hvis du gerne vil vedligeholde din bil mere grundigt.

RENGØRING AF MAD OG DRIKKEVARER FRA BILENS INTERIØR

TYGGEGUMMI
Det er ikke så svært igen at fjerne tyggegummi fra et bilsæde. Sprøjt frysespray på tyggegummiet, vent et øjeblik, og fjern derefter den faste masse med en sløv kniv eller et lignende redskab. Hvidvinseddike kan også fjerne tyggegummi.

CHOKOLADE
Brug en plastikskraber, og fjern pletterne omhyggeligt med langsomme bevægelser i én retning. Placer en fugtig svamp på pletten, og skrab herefter chokoladen af igen. Brug derefter en rengøringsskum, som du påfører en blød børste, hvorefter du skrubber resten af chokoladen af.

MILKSHAKE
Tør hurtigst muligt spildt milkshake op med køkkenrulle eller en fugtig klud. Hvis der er blevet spildt meget milkshake, kan opvaskepulver eller kattegrus hjælpe. Rengør det grundigt, da mælken ellers kan trænge ind i sædet og begynde at lugte dårligt. Efter rengøringen skal du lade pletten tørre, og lufte ud i bilen.

KUGLEPENNE OG LIGNENDE
Børn er store kunstnere, men det er bedst, hvis man kan holde deres mesterværker væk fra bilens kabine. Det er normalt nemmest at få tegne- og kuglepensmærker af plastikoverflader. Crepepapir kan suge visse typer farve op, og du kan bruge skum til at rense resten med. Sædebetræk eller læderrengøringsmiddel beskadiger ikke fibrene. Til gengæld modvirker disse ting, at snavs trænger ind. I så fald skal du blot gnubbe pletten ren med en børste.

Mikrofiberklude

Man må ikke vaske mikrofiberklude med skyllemiddel. Det er bedst at vaske dem i en vaskemaskine ved lave temperaturer med et naturligt og skånsomt vaskemiddel og herefter centrifugere dem. Centrifugering blødgør og fjerner hår fra dem. Det efterfølges af en våd rengøring. Afhængigt af hvor snavset kabinen er, anvender man en våd støvsuger og universalrengøringsmiddel eller et kraftigt hydroxidprodukt. Man skal imidlertid bruge hydroxidprodukter varsomt, for de kan også ødelægge visse materialer. Man starter oppe fra loftet. Her anbefaler Karel Bubela, at man ikke bruger et sugende apparat, da det kan trække tekstilbeklædning af skumfyldningen og dermed få tekstilbeklædningen til at hænge løst. I hans virksomhed i Plzeň tilsætter de et duftkoncentrat til vådstøvsugningen for at få bilens kabine til at dufte friskt i den næste lange tid.

Vådstøvsugning

”Ved en vådstøvsugning kan vand ske at danne en film på interiørets plastikdele, hvilket giver et gråligt skær. Derfor rengør man først plastikdele, efter at man har støvsuget hele kabinen. Effektive kemikalier gør, at vi tit ikke er nødt til at skrubbe dem med en børste: Der skal blot sprayes noget universalrengøringsmiddel på og herefter tørres af med en god mikrofiberklud. Nogle gange er det også nødvendigt at gnubbe på ruderne for at få dem rene igen, hvis der skal fjernes rester af fedt fra ventilatoren eller fra cigaretrøg. Vi må heller ikke glemme sikkerhedsselerne og dørtætningslisterne ved døråbningerne. Så mangler vi blot at imprægnere plastikoverfladerne, og så er vi i mål.”

Hvad koster det?

Mange af de ting, du skal bruge til at rengøre din bils kabine, har du allerede i dit hjem. Den første ting er en god, kraftfuld støvsuger med de rette påsætningsstykker. Du skal bruge et par gode mikrofiberklude, der optimalt set har 300 g/m og er i forskellige farver til de forskellige anvendelsesformål – de koster 10-20 kr. pr. klud. En anden ting er en fnugfri mikrofiberklud til vinduespudsningen – prisen er den samme. Interiørpensler er gode at bruge. De kan være lavet af plastik eller af træ, men ikke af den type, der har metal rundt om hårene – de koster ca. 100 kr. Plus duftspray (ca. 100 kr.) og om nødvendigt en læderbørste (50-200 kr.). Hvis du ikke har en vandforsyning lige ved siden af, er en spand også nyttig. De nødvendige produkter er universalrengøringsmiddel til ca. 50-100 kr., plastikbehandlingsmiddel til cirka samme pris, glasrens (ca. 50 kr.), et pH-neutralt læderrengøringsmiddel til ca. 100 kr. og et læderimprægneringsprodukt til cirka samme pris.

Glem spray

Karel Bubela har et par gode tips til, hvad der herudover også er godt, hvis man gerne vil passe godt på sin bils kabine. ”Det er essentielt at banke sine måtter tit og ikke spise i bilen. Men det prøver man så lige at sige til sine børn, ikk? Den mest almindelige og mest synlige type skade er tit på de hårde plastikoverflader. Dem finder man flere og flere af i bilkabiner, men de kan desværre få skader, selv hvis en rygsæk eller håndtaske rutsjer let imod dem. For at sige det ligeud så er man nødt til at passe på. Man kan godt gøre noget for at modvirke, at plastik falmer og for at forlænge læderindtræks levetid.Vægt er en anden faktor, som påvirker rækkevidden. Det forbruger mere energi at transportere f.eks. en hel familie og feriebagage – både i en elbil og en konventionel bil.

Rengør aldrig kabinen i direkte sollys, eller når bilen er meget varm – bilen skal først køle af.

Plastik har en lang holdbarhed, men det er meget følsomt over for uv-stråling – hvilket betyder, at plastikkets farve er dømt til at falme. Teknologien udvikler sig, selvfølgelig, hele tiden, og plastiks farveægthed bliver hele tiden bedre, men det er stadigvæk nødvendigt at imprægnere plastikoverflader og styrke deres beskyttende imprægnering. Brug en speciel plastikimprægneringsvæske, der både beskytter overfladerne og giver dem et behageligt blødt og mat look. Fordi overfladen ikke er fedtet, så vil støv ikke sætte sig fast på den, i modsætning til når du bruger cockpitspray.”

Cockpitspray er tit lidt af en modspiller for fagfolk. Denne slags spray anvendes ofte af virksomheder, der gerne vil gøre livet lettere for sig selv og spare tid, så de rengør ikke plastikoverflader godt nok, men skjuler dem ved at påføre spray. Så det kan man heller ikke anbefale at bruge privat. ”Jeg ville anbefale, at man også anvender professionelle kemikalier derhjemme. De er sikre og effektive, og så skal det også siges, at hvis man køber dem fra en, der selv bruger dem i sit arbejde, vil vedkommende rådgive dig om, hvordan hvert enkelt produkt anvendes bedst. Du kan ikke købe dem i et supermarked eller på en tankstation,” advarer Karel Bubela, inden han kommer med endnu et råd.

Cockpitspray er tit lidt af en modspiller for fagfolk. Denne slags spray anvendes ofte af virksomheder, der gerne vil gøre livet lettere for sig selv og spare tid, så de rengør ikke plastikoverflader godt nok, men skjuler dem ved at påføre spray. Så det kan man heller ikke anbefale at bruge privat. ”Jeg ville anbefale, at man også anvender professionelle kemikalier derhjemme. De er sikre og effektive, og så skal det også siges, at hvis man køber dem fra en, der selv bruger dem i sit arbejde, vil vedkommende rådgive dig om, hvordan hvert enkelt produkt anvendes bedst. Du kan ikke købe dem i et supermarked eller på en tankstation,” advarer Karel Bubela, inden han kommer med endnu et råd.

Hvad skal man gøre med læder?

Biler med læderinteriør skal rengøres på samme måde, bortset fra, at læderet skal rengøres i hånden og ikke i form af en vådstøvsugning. Man kan rengøre det meste af interiøret med universalrengøringsmiddel, men ikke læder. De fleste rengøringsmidler har en høj pH-værdi, hvilket i høj grad er medvirkende til at ødelægge dets usynlige og beskyttende imprægnering. Så de ideelle rengøringsmidler er dem, der er syreholdige, men som bliver neutraliseret efter påføring, og hvor der bagefter bliver påført et imprægneringsprodukt. Det vil gøre læderet lysere og mere blødt. Man kan også anvende diverse slitageresistente nanocoatinger. Det er vigtigt at imprægnere læder regelmæssigt – cirka hver 4.-6. måned.

”Nanosvampe er det helt store lige nu. Sommetider bruger vi dem også. Men aldrig nogensinde på læder. Deres mikroslidegenskaber beskadiger den transparente lak, så det kan nemt ske, at farven vil falme, næste gang du rengør læderet. Du bør altid kun bruge en pensel, mikrofiberklude og særlige rengøringsmidler på læder.

Bilens udvendige lak

Der skal anvendes forskellige slags keramiske imprægneringer for at beskytte bilens udvendige lak maksimalt. Og der findes lignende produkter til interiøret som fx produkter til tekstiler – sædebetræk, måtter – som lægger en beskyttende film hen over fibrene, der modvirker, at de optager væsker og snavs og samtidig beskytter tekstilerne mod uv-stråling og mod at falme. Man kan påføre slidresistente imprægneringer på læder. Keramiske imprægneringer, eller eventuelt beskyttende plastikfolie, påføres eller påklæbes for at give plastikelementer og skærme den optimale glans. Her er det vigtigt at holde sig for øje, at alle de trin, der er nævnt her, har til formål at forsinke slitage; ikke at beskytte materialerne i al evighed, som nogle reklamer giver udtryk for.

Ruder

En meget udfordrende del på bilen. Hvis ruderne er meget snavsede og fedtede, anbefaler Karel Bubela, at man først bruger et kraftigere produkt og første herefter glasrens. Her findes der flere varianter: i flydende form, creme eller skum. Deres opgave er den samme for alle – det kommer først og fremmest nok an på, hvad du er vant til at bruge. ”Vi bruger et flydende rengøringsmiddel og to klude. Først sprayer vi rengøringsmidlet på kluden og bruger så den til at tørre ruden af med, og umiddelbart efter det bliver ruden poleret med den anden, tørre klud. Husk at køre sideruderne lidt ned, og rengør den del af ruden, der kører ind mellem tætningslisterne.”

En anden ting er vandafvisende spray til forruden. Det er som med alt andet: De billige er ikke gode, men dem i en bedre kvalitet kan forbedre udsynet ved kørsel i regnvejr betydeligt. Og samtidig gør de en efterfølgende rengøring nemmere. Hvordan vælger man så det rette produkt? ”Det er ikke let, da der er mange produkter at vælge imellem, og de alle påberåber sig at virke bedre og holde længere end deres konkurrenter. Jeg vil anbefale, at man ser på brugerbedømmelser på nettet eller spørger sig til råds i en fagbutik. En god vandafvisende spray holder i ca. 6 måneder og koster ca. 30 euro,” lyder det fra eksperten fra Plzeň.

TRIN-FOR-TRIN-VEJLEDNING

Trinene for gør-det-selv-rengøring af en bils kabine er stort set de samme som for en professionel:

1. Tag alt ud af kabinen.

2. Tør støv af med en tør mikrofiberklud og en pensel.

3. Støvsug hele bilen.

4. Anvend en fugtig mikrofiberklud til at fjerne snavs fra plastikoverflader.

5. Imprægner alle overflader med et passende produkt.

6. Du må ikke bruge vådservietter; kun mikrofiberklude i høj kvalitet.

7. Brug altid to klude til ruderne; en til at fjerne snavs og en til at undgå striber.

Karel Bubela

Karel Bubela har arbejdet med bilers interiør hos Car Detailer Garage i Plzeň siden 2017. Hans virksomhed er specialiseret i en individuel tilgang fra bil til bil – og i stedet for de sædvanlige pakker med fordefinerede rengøringsopgaver uanset bilens tilstand vurderer han, hvor stor opgaven vil være, prisen for arbejdet, og hvor lang tid det vil tage ud fra denne vurdering. Langt størstedelen af virksomhedens arbejde udfyldes af personbiler, men de afviser ikke varebiler, lastbiler, busser eller både og yachter for den sags skyld.

Seneste nyheder