GUIDE: KOM TIL POSTNORD DANMARK RUNDT

PostNord Danmark Rundt er Danmarks største sportsbegivenhed målt på tilskuere. Op mod en halv million møder frem til løbet. Her får du en guide, så du og din familie kan opleve den fantastiske stemning.

GOD TID OG MADPAKKE

Intensiteten, farten, spændingen. Der er mere af det hele, når I oplever et ægte professionelt cykelløb med jeres egne øjne, end når I ser det fra sofaen. Kun fra siden af vejen får I den fulde oplevelse, og når I først har prøvet det, bliver cykelløb på tv aldrig det samme igen.

Rytterne træder i pedalerne for at gennemføre løbet på så kort tid som muligt. Men som tilskuere skal I gå efter at have masser af tid. Vejene er ikke lavet til tilskuere eller cykelløb, og et løb er per definition et logistisk mareridt med afspærrede veje, kluntede parkeringer og generelt trafikalt kaos. Desuden kan du ikke regne med din GPS-navigation, for din rute kan være skåret midt over af cykelruten. Derfor – kom afsted i god tid, og forkæl hele familien med en god madkurv hjemmefra.

STYR PÅ TIMINGEN

Ruten udenfor byen er ikke spærret af fra etapens start, men bliver afspærret, når de forreste ryttere nærmer sig. Cirka en halv time før rytterne kommer løbets reklamekaravane, hvor I kan opleve ŠKODA KODIAQ og OCTAVIA RS Combi. Tommelfingerreglen er, at du bør ankomme til ruten cirka en time inden feltet. Hvis du kun kan finde en p-plads et stykke derfra, har familien tid til at gå, og I når også at få hele oplevelsen af løbet og karavanen med. Du kan finde en forventet tidsplan for hver etape på løbets hjemmeside under fanen etaper, og på løbets webapplikation kan du følge løbets reklamekaravane og se, om I står på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. I kan godt nå at sætte jer i bilen, køre til et nyt sted på ruten og være klar, når rytterne kommer forbi igen.

I målbyerne bliver der opsat hegn fra morgenstunden. Det betyder større trafikproblemer, og at det tager længere tid at komme til som tilskuer.

DE GODE STEDER AT STÅ

Når man skal se cykelløb, gælder det om at se de dele, hvor der virkelig sker noget. På løbets hjemmeside under fanen ‘etaper’ eller på webapplikationen kan I se detaljerne for hver etape, bl.a. hvor der er point- og bakkespurter. Her bliver der virkeligt kørt cykelløb, og I kan få stillet sulten som tilskuere. Alternativt kan I være på pletten i målbyerne. Her kører rytterne et antal runder i byen som afslutning på etaperne, og dermed er der mulighed for at se rytterne flere gange. En tredje mulighed er enkeltstarten i Nykøbing Falster, hvor I kan se alle løbets ryttere i kampen mod uret.

FØLG MED UNDERVEJS

Mens I står og venter på rytterne, kan du følge med i løbet på din smartphone, for DR transmitterer hele løbet. Derudover har PostNord Danmark Rundt også en webapplikation, hvor du kan følge med i løbet. Her kan du se ruterne og følge reklamekaravanen og rytterne på ruten i realtid. Du kan også få detaljer om dagens etape, klassementet, holdene og de enkelte ryttere. Dermed er du sikker på, hvad du ser, når rytterne blæser forbi, og du er klar til at svare, når børnene spørger: "Hvem var ham i den røde trøje?"

GOD OPFØRSEL PÅ RUTEN

Du har sikkert set det i tv: En tilskuer kommer for tæt på, og rytterne må lave undvigemanøvrer eller ender i asfalten. Det er ikke rart for nogen, så hold afstand til rytterne, lad være med at løbe efter rytterne, og sørg for at holde hund og børn i kort snor. Men brug begge hænder og klap og huj gerne så meget, du kan. Det giver god energi og stemning.

I skal ikke lange ting som vand eller lignende til rytterne. Det er der andre, der tager sig af, og som oftest vil rytterne heller ikke tage imod det, for de ved ikke, hvad en flaske fra en tilfældig tilskuer indeholder.

BESØG MÅLOMRÅDET

I målområdet er der udstillinger og stande fra sponsorer og andre interessenter. Hos ŠKODA kan du bl.a. se en ŠKODA SUPERB Business Edition, og du kan købe det cykeltøj, som også fås i ŠKODAs webshop. Desuden er der under hver etape en konkurrence, hvor man deltager i lodtrækningen om en cykel ved at gætte dagens etapevinder.

Holdenes busser er parkeret i målområdet, hvor rytterne går omkring, når løbet er forbi. Det vil sige, at det er muligt at komme helt tæt på stjernerne, og langt de fleste ryttere sætter pris på kontakten med publikum, så der er gode muligheder for både store og små autograf- og selfiejægere.