AUTOSTOL - FIND DEN RETTE

Hvilke størrelser passer, skal den vende bagud eller fremad, og hvor meget tøj skal børnene have på? Læs guiden til autostole her, så du kan køre med arvingerne på bagsædet med ro i sindet.

Ferien er forbi, og det er hverdag igen. For børnefamilier betyder det måske skolestart, ny institution eller nye fritidsaktiviteter. For børnene kan det betyde en ny skoletaske, penalhus eller fodboldstøvler. Og starten på den nye sæson er også en god anledning til at sikre, at børnene har det rigtige udstyr i bilen.

I Danmark skal børn være fastspændt i en godkendt autostol eller selepude, der er tilpasset barnets alder, højde og vægt, og som er monteret korrekt. Men hvordan hænger de regler sammen med Isofix, sædepuder med ryglæn, baser og kombi-stole? Få overblikket over de forskellige typer stole, en ordforklaring og et par gode råd her.

KENDER DU DINE AUTOSTOL REGLER?

Britax Römer Baby-safe plus - 3.718 kr. Kan købes hos din lokale ŠKODA-forhandler.

Den første stol til de mindste er den klassiske, bagudvendte babystol. De fleste af dem kan barnet bruge, indtil det er cirka 15 måneder, eller så længe barnet vejer 0-13 kg. Nogle bliver spændt fast i bilen ved hjælp af bilens trepunktssele, andre anvender Isofix, og babystolene fås også med base, der gør dem nemme at tage ind og ud af bilen i en ruf.

Af de forskellige typer autostole giver babystolen den bedste beskyttelse, så brug den gerne, så længe barnet kan. Babystolen kan sættes på bagsædet eller på passagersædet, men det er ulovligt og farligt at have et bagudvendt sæde foran en airbag – så husk at slå den fra, hvis babystolen skal være ved siden af føreren.

TIL TUMLINGEN

Britax Römer ISOFIX duo plus - 4.082 kr. Kan købes hos din lokale ŠKODA-forhandler.

Når barnet får en vis størrelse, er det tid til en ny stol, hvor barnet sidder mere op, end i babystolen. Tommelfingerreglen er, at det er tid til en ny stol, når barnet er mindst ni måneder, vejer mindst 9 kg og kan sidde selv. De fleste stole af denne type kan bruges til børn, der vejer 9-18 kg eller er mellem 9 måneder og 4 år gamle.

Man kan få stole, der er både fremadvendte og bagudvendte – af hensyn til sikkerheden anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man vælger de bagudvendte, hvor barnet sidder med ryggen mod kørselsretningen. I tilfælde af uheld giver den en mere jævn fordeling af trykket på barnets krop.

TIL DET STORE BARN

Britax Römer Kidfix II XP - 2.999 kr. Kan købes hos din lokale ŠKODA-forhandler.

Når barnet nærmer sig de 18 kg – eller når ørerne når kanten af autostolen - er det tid til den sidste type stol, dit barn skal bruge. Nemlig sædepuden med eller uden ryglæn. Den kan typisk bruges til børn mellem 15 og 36 kg, eller indtil de er 135 cm høje, hvorefter der ikke er krav om, at de sidder i en autostol eller på en sædepude.

I denne stol er det bilens trepunktssele, der holder barnet fast. Derfor er det vigtigt, at barnet forstår, at det skal sidde ordentligt, og at det ikke må hverken have selen under armen, bagom ryggen eller spænde den op. Det er lovligt blot at anvende en selepude, men det er mere sikkert at anvende et ryglæn også, der beskytter barnets hoved og nakke ved uheld. Sæderne fås med og uden Isofix.

Du kan også vælge kombi-stolen – en kategori af autostole, der oftest er godkendt til børn, der vejer 9-36 kg. De kan forstørres, forlænges og tilpasses som barnet vokser. Nogle er f.eks. lavet til at være bagudvendte i starten, men kan vendes senere. Andre har en mavepude, der skal bruges, indtil barnet når en hvis størrelse.

BRUG DEM RIGTIGT

Det er ikke nok, at børnene har et sæde, der passer til deres størrelse. Det skal og bruges på den rette måde. Hvis autosæderne er sat fast med bilens egen trepunktssele, er det ekstra vigtigt, at du fastsætter den rigtigt og omhyggeligt til at starte med, og at du tjekker den løbende, for selen løsner sig, som barnet bruger autostolen. Har stolen sin egen fempunktssele, bør du jævnligt tjekke, at selerne er indstillet korrekt og sidder stramt – man skal kunne få en flad hånd ind imellem barnet og selen men ikke mere.

Der er forskel på reglerne fra land til land i Europa og i EU. I nogle lande er du på den sikre side, hvis du bare følger de danske regler, mens andre lande har deres egne særlige regler. Skal du udenlands, er det en god idé at tjekke reglerne hjemmefra.

Når det bliver koldt er det fristende at give barnet den store flyverdragt på, når I skal ud og køre. Men for meget eller for tykt tøj kan være farligt for barnet i tilfælde af et uheld. Tykt tøj bliver presset sammen, og så bliver barnet presset længere frem i selen, hvilket overfører mere kraft til barnets krop. Der er også risiko for, at barnet kan ryge helt ud af selen. Brug i stedet en tyndere jakke, f.eks. thermo eller fleece, kombineret med et tæppe i bilen, som barnet kan tage over sig, når det er spændt fast.

HVAD BETYDER …

Isofix er en monteringssystem, hvor autostolen klikkes fast på en metalbøjle, der er i bilen. Stole, der er monteret med Isofix, klarer sig generelt bedre i sikkerhedstest, også fordi at de er nemmere at montere korrekt i bilen end de selemonterede sæder. Det kræver imidlertid, at bilen også har et Isofix-beslag. Alle nye SKODA har Isofix, og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man anvender en Isofix-stol, hvis man har Isofix-beslag i sin bil.

Top tether er en strop, som bruges sammen med Isofix. Stroppen fastgøres i de dertil indrettede fastgøringsbøjler, der sidder i bagagerummet eller bag på bilens sæderække. De modvirker, at autostolen ryger fremad ved en ulykke.

Base er en fod eller platform, som man kan vælge til mange autostole. Basen monteres i bilen, og så er det nemt at klikke autostolen på plads, når I skal afsted, og at tage den ud igen – hvis du er heldig med en sovende baby i. Baserne bruges primært til babystole, men findes også til stolene for 9-18 kg. Baserne kan fås til både sele eller Isofix. Den minimerer risikoen for, at man fejlmonterer autostolen, når man tager den ind og ud af bilen. Og autostole med base klarer sig generelt også bedre i sikkerhedstests.

i-Size og ECE er de standarder, som en autostol skal leve op til for at være godkendt i dag. På stolen er der et mærke, og her skal stå ECE 44-03, ECE 44-04 eller i-Size, for at der er tale om en godkendt autostol.

Sådan moterer du Kidfix II XP med Isofix